Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegavajte ih

Stomatolog otkriva: Ove dvije uobičajene pogreške pri pranju zuba mogu požutjeti zube!

Shutterstock
02.05.2024.
u 13:30

Ako radite ove stvari, mogli biste ugrožavati svoje zube

Stomatolog dr. Ferakh Hamid iz Ujedinjenog Kraljevstva otkrio je uobičajenu pogrešku zbog koje mnogi njegovi pacijenti završe s obojenim, žutim zubima. U upozorenju koje je javnosti izdao dr. Hamid, pozvao je ljude da osiguraju da pravilno vlaže svoje četkice. Naime, nanošenje paste za zube ravno na zube bez dovoljno vode kao lubrikanta vodeći je uzrok obojenih zuba, rekao je.

Također je upozorio na još jedan redoviti problem - pranje zuba prebrzo nakon jela ili konzumiranje kisele hrane, poput rajčica i soka od naranče. "Pranje zubi na određene načine, primjerice bez vode ili odmah nakon jedenja kisele hrane, moglo bi zapravo učiniti da oni s vremenom izgledaju manje bijeli", rekao je dr. Hamid, voditelj Aesthetique Dental Care u Velikoj Britaniji, kako piše Daily Mail. 

VEZANI ČLANCI:

"Suho četkanje se isprva može činiti dobrim za uklanjanje površinskih mrlja, ali bez vode pasta za zube se ne razmazuje dobro. Ako ste upravo jeli kiselu hranu - poput citrusa, rajčice ili gaziranog pića - vaši su zubi možda preslabi da biste imali koristi od četkanja. Vaši su zubi prekriveni zaštitnim slojem koji se zove caklina. Kisela hrana može nagrizati vašu caklinu, pa ako perete zube odmah nakon što su oslabili zube, možda ćete više pomicati kiselinu po ustima i nećete imati koristi od četkanja", rekao je dr. Hamid. Dodao je i da pranje zuba odmah nakon jela kisele hrane otkriva žuti sloj ispod i čini da vaši zubi izgledaju žućkastije. Drugi stomatolozi, poput dr. Ezzarda Rollea sa Sveučilišta Columbia, koji je docent dentalne medicine, slažu se s dr. Hamidom.

"Svakako preporučujemo odustajanje od četkanja nakon konzumiranja bilo čega kiselog, bilo da se radi o voću, gaziranom soku ili kiselim slatkišima", rekao je u sveučilišnom priopćenju za tisak. Međutim, ne slažu se svi s dr. Hamidom o suhom četkanju. "Dodavanje vode u četkicu za zube previše omekšava čekinje, čineći ih manje učinkovitima protiv plaka", napisao je dr. Michael Formenius, stomatolog iz Dubaija, u online pitanjima i odgovorima.

GALERIJA: 7 namirnica pomoću kojih će vaši zubi postati bijeli kao iz reklama! 

1/8

Iz tog razloga, dr. Formenius je rekao da svojim pacijentima preporučuje suho četkanje zuba. No dr. Hamid je rekao da omekšavanje čekinja zapravo može biti bonus u smislu zdravlja zuba. "Kad smočite čekinje, one omekšaju.To znači da, kada četkate zube, nježnije je prema vašim desnima i zubima, što pomaže u izbjegavanju iritacija ili oštećenja", rekao je.

"Vlaženje četkice za zube prije četkanja čini iskustvo pranja zuba ugodnijim", rekli su iz Delta Dental, najvećeg pružatelja stomatoloških osiguranja u Americi, u Pitanjima i odgovorima. Međutim, napisali su, vlažnost vaše četkice je mnogo manje važna od toga koliko često i dobro perete zube. Kako bi vaše zubi bili savršeno čisti, dr. Hamid je rekao da zube obavezno perete i to dvije minute dva puta dnevno. Također biste trebali jednom dnevno čistiti jezik i redovito posjećivati ​​svog stomatologa. "Pridržavanje ovih koraka pomoći će u sprječavanju problema sa zubima, te ih održati zdravima", rekao je.

Stomatolog otkrio: Ova pića trebate izbjegavati prije i nakon dolaska na pregled!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije