Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pučki izraz

Znate li što su 'Ledeni sveci'? Počinju 11. svibnja, a osim kod nas, izraz je poznat i u Njemačkoj

Shutterstock
02.05.2024.
u 14:30

'Ledeni sveci' jasno ukazuju na mogući pad temperature i pojavu mraza...

Premda se već događalo da nas u svibnju iznenade niže temperature, vjetar, kiša, pa čak i snijeg, stari ljudi znaju da to i nije neuobičajena pojava za taj mjesec. Prema pučkoj predaji prvi dani svibnja u katoličkom kalendaru posvećeni su Ledenim svecima koji su 'zaslužni' za naglo zahlađenje u vrijeme kad se već privikavamo na proljetne ugodne temperature.

U 'ledene svece' ubrajaju se Sveti Mamericije – 11. svibnja, Sveti Pankracije – 12. svibnja, Sveti Servacije – 13. svibnja, Sveti Bonifacije – 14. svibnja i Sveta Sofija – 15. svibnja. Sveta Sofija čak se naziva i 'ledena Sofija' zbog činjenice da katkad mraz dođe oko 15. svibnja. Stoga su naši preci svoje radove u vrtu uvijek planirali prema ovim datumima, odnosno nakon 15. svibnja. Prema pučkoj predaji, tek nakon ovih datuma kreće stabilno vrijeme, piše Fenix Magazin. 

VEZANI ČLANCI:

U vrijeme "ledenih svetaca" ne mora s nužno pojaviti mraz, već je dovoljno da zapušu hladni vjetrovi koji su također česta pojava u ovo doba godine - a koji mogu biti pogubni za tikve, grah, krastavce, rajčice, paprike. Mraz nije rijedak slučaj za ovo doba godine, pa od njega stradavaju i već procvale voćke.

Njemačka meteorološka služba (DWD) ima objašnjenje za izraz Ledeni sveci. "Izraz je nastao iz opažanja da su se izbijanja hladnog zraka često javljala u drugoj dekadi svibnja svakog proljeća. Poseban značaj Ledenih svetaca proizašao je iz činjenice da je utjecaj polarnog zraka pao tijekom vegetacijske sezone osjetljive na mraz, s rizikom od mraza uglavnom zbog hladnijih noći", kaže DWD.

Ne vjeruju svi stručnjaci da Ledeni sveci utječu na vrijeme. Fabian Ruhnau, meteorolog u Kachelmannwetteru, kaže kako straha od zahlađenja do kraja svibnja nema. Kad bi se Ledeni sveci pojavili (hladnije vrijeme), jedva bi se to primijetilo. Prema prognozi DWD-a, maksimalne temperature će do vikenda biti iznad granice od 20 stupnjeva. U dugoročnoj prognozi temperature će na ovoj razini ostati do drugog tjedna u svibnju. "Zimska odjeća napokon se može pospremiti, ove godine vam vjerojatno neće više trebati toplija odjeća. Čak ni “Kalte Sophie” to ove godine neće promijeniti", poručuju meteorolozi.

Želite pozitivno utjecati na klimatske promjene? Pijte manje kave, kaže studija! 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije