Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bojazan od Ukrajine

Može li si EU uopće priuštiti novo proširenje? 'Vjerojatno bismo bankrotirali'

Prosvjed poljoprivrednika u Čakovcu u znak podrške poljoprivrednicima koji prosvjeduju u Europi
Foto: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
1/25
01.05.2024.
u 15:52

Ako uđu u EU, zemlje zapadnog Balkana bi kao siromašne države bile neto-primaoci novca iz Bruxellesa. Ali, to nije ništa u usporedbi s novcem kojeg bi dobivala mnogoljudna agrarna Ukrajina. Od toga mnogi u EU strahuju.

„Bez poljoprivrednika nema kruha." Tako je glasio popularni slogan kad su u veljači poljski poljoprivrednici blokirali ulice i puteve na dvjestotinjak lokacija diljem Poljske. Nadomak gradića Kocka, dva sata vožnje od ukrajinske granice, stotine traktora tada su blokirale put kako bi spriječile da jeftine ukrajinske žitarice uđu u zemlju.

Poljski poljoprivrednici se boje da bi ulazak Ukrajine u Europsku uniju preplavio tržište kontinenta jeftinijom hranom i ugrozio poljoprivrednike u članicama Unije. „Neka zaborave na to, to je luda ideja", rekao je jedan od poljoprivrednika za DW tijekom tog protesta.

Otvaraju li se vrata?

Više od desetljeća je EU djelovala kao zatvoreni klub pred čijim vratima uzaludno čeka nekoliko zemalja. Ali, ruska invazija na Ukrajinu to je iz temelja promijenila. U prosincu je Bruxelles otvorio pristupne pregovore s Ukrajinom i Moldavijom i dao status kandidata Gruziji, a razgovori se vode i sa Srbijom i Crnom Gorom, dok je Bosna i hercegovina dobila status kandidata.

VEZANI ČLANCI: 

„Iz očitih razloga EU sada na proširenje gleda kao na sigurnosni instrument. A (utjecaj na) budžet EU je dio priče, ali ne mora biti odlučujući“, kaže Thu Nguyen, zamjenica direktora u berlinskom think tanku Centar „Jacques Delors". Naime, novi entuzijazam oko proširenja EU-a koji dolazi iz Bruxellesa koči činjenica što neke članice Unije i mnogi građani u proširenju vide čist ekonomski gubitak. Najveći dio proračuna EU-a ide na regionalni razvoj i poljoprivredu. Siromašnije članice dobivaju iz budžeta mnogo više nego što u njega uplaćuju.

Osam zemalja koje su u čekaonici EU-a, uključujući zemlje zapadnog Balkana i Ukrajinu, sve su daleko siromašnije od prosjeka EU-a i sve bi bile neto-primatelji. Za Jasnu Pejović, koja u Podgorici vodi start-up za učenje Flourish", članstvo u EU bi dalo „više legitimiteta“ njenoj zemlji. Crna Gora je najdalje odmakla od svih kandidata i 80 posto njenih građana podržava ulazak u EU. „Potencijalni investitori često kažu da nikad nisu poslovali u Crnoj Gori i da ne znaju kako to ide. Onda ih pitam bi li bilo drukčije da smo dio EU-a? I oni kažu da bi bilo. Jer znaju kako se u EU stvari odvijaju", kaže Pejović za DW.

FOTO Ovako izgleda pakao na zemlji: Stanovnici se prže na plus 40, pogledajte u čemu pronalaze spas

Prosvjed poljoprivrednika u Čakovcu u znak podrške poljoprivrednicima koji prosvjeduju u Europi
1/30

Crna Gora broji svega 630.000 stanovnika i ne bi bila gotovo nikakav trošak za proračun EU-a. „Nitko ne bi ni primijetio", kaže Nathalie Tocci, savjetnica dvojice bivših povjerenika EU-a za proširenje. Ali EU također „ne vidi ekonomske benefite", kaže ona. Prijem država zapadnog Balkana, koje zajedno imaju petnaestak milijuna stanovnika, donio bi mnogim stanovnicima velike koristi uz relativno mali trošak po budžet EU. Pa ipak, države regije su kandidati preko jednog desetljeća, Sjeverna Makedonija preko dva.

Ukrajina – slon u sobi

Druga je priča s Ukrajinom kojoj je Bruxelles otvorio perspektivu tek pod ruskom invazijom. Ukrajina je prije rata brojala preko četrdeset milijuna stanovnika, a bila je siromašnija i od balkanskih kandidata. „To je sasvim druga razina", kaže Tocci, „zbog veličine zemlje, poljoprivrednog sektora, zbog prosječnog imetka i prije svega jer zemlji u ratu treba petsto milijardi eura za obnovu i ta će suma samo rasti.“

Ukrajina bi odmah postala najveća poljoprivredna sila EU-a i usisavala bi veliki dio budžeta. U državama EU-a je 157 milijuna hektara obradive zemlje, dok se samo u Ukrajini broji 41 milijun hektara. Usporedbe radi, Srbija ima između četiri i pet milijuna hektara. Stoga bi za mnoge u EU Ukrajina bila konkurencija koju ne žele. „Vjerojatno bismo bankrotirali. Jer lako bi nas preplavili jeftiniji proizvodi iz Ukrajine", kaže Lukasz Czech, poljski proizvođač žitarica i uzgajivač svinja.

VIDEO: Paklene vrućine u Indiji: Stanovnici pohrlili na plaže u potrazi za osvježenjem

Czech dobiva dio subvencija direktno iz Bruxellesa, kao i mnoge kolege u Poljskoj. Ta zemlja je uspjela da postati poljoprivredna sila u okviru EU-a kojoj se pridružila prije dva desetljeća. Prema računici Vijeća EU-a, prijem svih kandidata u EU koštao bi 256 milijardi eura na sedmogodišnje proračunsko razdoblje. Samo Ukrajina bi od toga dobila 186 milijardi, ne računajući troškove obnove.

Thu Nguyen za DW kaže da možda troškovi ne bi bili onoliki koliko se pribojavaju neke članice EU, ali kaže da je nejasno otkuda bi došao dodatni novac. „Moguće je da dođe od trenutnih članica. Moguće je da EU dođe do novca na nove načine. Recimo raspravlja se o porezu na plastiku ili trgovini ugljikovim dioksidom", kaže ona. Na kraju je EU podijeljena po pitanju brzog proširenja. Neki od odgovora na pitanje koja strana preteže bit će jasniji nakon izbora za EU parlament u lipnju.

FOTO Iznova otvorena staklena šetnica na Biokovu, najodvažniji uživaju u prekrasnom pogledu

Prosvjed poljoprivrednika u Čakovcu u znak podrške poljoprivrednicima koji prosvjeduju u Europi
1/11

Komentara 5

TR
trpimir2022
15:44 02.05.2024.

Proširenje EU na Balkan, ne bi bilo nikakav problem da se EU vodila svojim, a ne američkim interesima. U odabiru njenog puta Europi su presudile njena politička, vojna i sigurnosna(obavještajna) ovisnost o Americi. Amerika je "pomogla" da se pokrene rat u Europi, ono najgore što se Europi moglo dogoditi.

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:35 02.05.2024.

Ukrajinci i dalje raketiraju i bombardiraju civilne ciljeve u području Odese, uništili su zgradu Nove pošte. Iz Keramika u oblasti Donjeck Rusi proširuju napade i zauzimaju teritorij u smjeru Arkhanhelske i Novooleksandrivke. Pokušavaju se približiti Chasiv Yaru, utvrđenoj ukrajinskoj obrambenoj poziciji. Napadaju na Vuhledar iz smjera Solodke. Iz Njemačke su u Ukrajinu upravo stigla dva kompletna protuzračna sustava Skynext. Ti sustavi ispaljuju 35 mm projektile od wolframa firme Oerlikon. Njihova osnovna prednost pred drugim protuavionskim sustavima je u tome što su ti projektili drastično jeftiniji od svih ostalih koje ima Ukrajina, a efikasno ruše male jeftinije ruske dronove. To je značajna stavka u ratu iscrpljivanja. I Njemačka i SAD su sada ponovo aktivne u podršci Ukrajini. Nakon što je Rusija izgubila nekoliko protuavionskih sustava S-400 pojačale su nedoumice zašto Rusija nije obranila svoje najskupocvijenije sustave, koji su to razlozi?

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
09:12 02.05.2024.

Ukrajina prvo treba preživjeti. Isporuke oružja i municije iz SAD su tek krenule i već se to malo što je stiglo osjetilo na fronti. U oblasti Lugansk Ukrajinci su projektilima iz HIMARS-a zasuli ruski trenažni logor smješten u blizini Novopskova i Bilolutska uz velike ruske gubitke žive sile. Krimske ruske baze kod Dzankoi-a, Simferopola, Tarkhanhuta i Gvardeiski aerodroma gađane su ATACMS raketama i dronovima dalekog dometa. Pogođena je ponovo aerodromska baza Kushchevskaya u području Krasnodara kao i rafinerije Ilsky i Slavyanskoil. Stradala je i rafinerija Rosneft kod Rjaznja. Rusi su prekinuli aviopolijetanja s pogođenih aerodroma (100-150 dnevno po aerodromu). Osjetno, preko 10-15% porasle su cijene goriva u Rusiji. Rusi skupljaju strane radnike po gradovima Sibira i uz prijetnju zatvora i deportiranja ih regrutiraju u rusku vojsku. Strani radnici su iz bivših sovjetskih republika u Aziji ali i iz Nepala, Pakistana i Indije. Norveška je izdvojila 650 mil. dolara za pomoć Ukrajini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije