Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŠTRE REAKCIJE

Nova odluka ESLJP-a ponovno podijelila BiH

Široki Brijeg: Šime Erlić dodijelio ugovore iz Programa prekogranične suradnje izmedju RH i BiH
Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL
1/3
28.08.2023.
u 20:01

Presuda po apelaciji probošnjačkih političara povod za oštre poruke

Europski sud za ljudska prava (ESLJP) danas bi trebao objaviti odluku po apelaciji Slavena Kovačevića, savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, koja se skandalozno za tu uglednu europsku instituciju najprije pojavila u medijima u BiH koji su bliski paraobavještajnim službama, a ne na web-stranici suda. Odluku službeno još nitko u BiH nije dobio. Ni agenti u Vijeću ministara koji su prva adresa suradnje s tim sudom.

Ipak, navodna odluka Europskog suda za ljudska prava koja podupire zahtjeve unitarističko-bošnjačkih stranaka o izbornome sustavu u BiH koji negira ulogu konstitutivnih naroda izazvala je oštre reakcije političkih predstavnika triju naroda u toj zemlji iako nitko zapravo još nije vidio njezin sadržaj. Ne pozivajući se na službeni izvor, jedan portal, za koji je u nekoliko navrata osvrte pisao i sudac BiH pri ESLJP-u Faris Vehabović, naveo je da je presudom utvrđena izborna diskriminacija, u što spada i legitimno političko predstavljanje sukladno presudi Ustavnoga suda BiH u slučaju Bože Ljubića.

VEZANI ČLANCI:

Ante iz B. Luke i Željko iz Gruda

Europski sud navodno je ocijenio i da se članovi Predsjedništva BiH i Doma naroda države moraju birati iz jedne izborne jedinice. No čak i u nespretnoj interpretaciji presude u bošnjačkom dijelu javnosti, gdje je ocijenjena 'povijesnom odlukom', previše je rupa i nedosljednosti. Najprije se tvrdi da će Dom naroda BiH birati svi građani, a onda u nastavku da će predstavljati pripadnike tog naroda s cijelog teritorija države, a ne samo njezinih pojedinih dijelova. Identičan je slučaj i s članovima Predsjedništva BiH pa bi tako Ante iz Banje Luke i Željko iz Gruda trebali moći birati člana državnoga vrha "iz redova Hrvata".

To zapravo sugerira da ESLJP legitimno političko predstavljanje triju konstitutivnih naroda podiže na razinu države, a ne entiteta. Što zagovaraju Hrvati. Ovakva odluka isprovocirala je oštre reakcije srpskih političara, bošnjački su u najvećem dijelu pozdravili njezin navodni sadržaj, a hrvatski pak najavili da će još snažnije zagovarati ulogu konstitutivnih naroda u BiH. Ova je presuda poslužila i za interpretiranje zahtjeva ususret očekivanom nastavku razgovora o izbornim reformama u zemlji.

Tri strane podijeljene

Iz Demokratske fronte Željka Komšića ocijenili su da je ovom presudom stavljena izvan snage presuda Ustavnoga suda BiH po presudi Bože Ljubića kojim se inzistira na prestanku prakse preglasavanja Hrvata. Predsjednik HNS-a BiH Dragan Čović odbio je komentirati navodnu odluku Europskoga suda. Upitan pak o legitimnom političkom predstavljanju, Čović je poručio: – Legitimnost predstavljanja hrvatskoga naroda, kao i svakog drugog naroda, bit će još jače izražena u svim našim zahtjevima.

To su domovi naroda i Predsjedništvo BiH. Hrvatski narod će birati svoje legitimne predstavnike – rekao je Čović. Čelnik Demokratskog narodnog saveza (DNS) Nenad Nešić, koji je državni ministar sigurnosti BiH, rekao je kako srpska strana nikada neće dopustiti stvaranje bošnjačke državice i nametanja srpskih dužnosnika. ESLJP je protiv BiH donio šest presuda, od kojih je najpoznatija Sejdić-Finci.

VIDEO Nevrijeme haralo Istrom: Pogledajte snimku tornada-pijavice kod Rovinja

Komentara 11

PR
prajdali100
22:24 28.08.2023.

Dok je Komšić u Predsjedništvu bošnjaci nemaju razloga za brigu.Sejdo Bajramović je za njega mala beba.

LL
lijepa_li si
08:13 29.08.2023.

sramota je što rade hrvatskom narodu! servilnost, popuštanje i pristajanje na sve nebuloze eu činovnika prijete nestanku hrvata i bih!

TE
tek
00:29 29.08.2023.

Stvar se lako riješi, cijela BiH je jedna jedinica,i imaš tri nacionalne liste i svaki narod bira svog predstavnika, i to je to

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije