Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obilne kiše

VIDEO Zabrinjavajuće stanje u BiH: Nabujale rijeke prijete poplavama, oglasile se sirene za uzbunu...

poplava bih
Inmedia.ba/Screenshot
Autori: Vecernji.hr, Hina
11.12.2022.
u 10:37

Sirene za uzbunu oglasile su se tokom protekle noći nakon što je vodostaj rijeke Sane dostigao kritičnu tačku od 347 centimetara. Mještani kažu da je reakcija nadležnih bila zakašnjela i strahuju da bi se mogla izliti iz korita s obzirom da kiša još uvijek pada, a hidrometeorološke službe najavljuju padavine i u narednim danima.

Rijeke u sjeverozapadnim dijelovima Bosne u noći na nedjelju nakon obilnih kiša dosegnule su kritične razine vodostaja i prijeti njihovo izlijevanje iz korita, a s terena stižu informacije kako već ima poplavljenih kuća, izvijestili su iz službe civilne zaštite. Najteže je na širem području Prijedora, Bihaća i Sanskog Mosta a u tom je gradu protekle noći proglašeno izvanredno stanje nakon što je voda iz dvije rijeke poplavila glavnu ulicu te počela prodirati u stambene i poslovne objekte.

Kako javlja Klix.ba u Sanskom Mostu proglašena je elementarna nepogoda nakon što su se, zbog obilnih padavina koje su padale tokom proteklih dana, izlile rijeke Bliha i Zdena, koje su poplavile brojna naselja kao i glavnu ulicu - Prijedorsku gdje je voda ušla u poslovne objekte.

Sirene za uzbunu oglasile su se tokom protekle noći nakon što je vodostaj rijeke Sane dostigao kritičnu točku od 347 centimetara.

Mještani kažu da je reakcija nadležnih bila zakašnjela i strahuju da bi se mogla izliti iz korita s obzirom da kiša još uvijek pada, a hidrometeorološke službe najavljuju padavine i u narednim danima.

Vodostaj Sane dosegnuo je razinu od tri i pol metra koja se smatra kritičnom. Iz lokalne civilne zaštite pozvali su stanovništvo na dodatni oprez jer je najavljen nastavak obilnih padalina.

Na području Bihaća kiše su aktivirale klizišta, a u okolici Prijedora, prema dostupnim informacijama, voda je do nedjelje ugrozila više od dvije stotine stambenih objekata. Zbog nabujalih rijeka i stalnih padalina otežano je i prometovanje pa je privremeno morala biti zatvorena cesta između Bosanskog Novog i Prijedora.

Auto-moto savez Republike Srpske u nedjelju ujutro je izvijestio kako su svi magistralni putni pravci i u tom dijelu BiH prohodni.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije