Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIJENA ULAZNICE JE 10 EURA

Glazba u slikama dolazi u Lisinski: Djela nastala prije 150 godina izvode se i danas, otkrijte zašto

Zagreb: Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski
Davor Puklavec/PIXSELL
01.05.2024.
u 15:00

– Zašto su se, i nakon toliko godina, ova djela zadržala na koncertnim repertoarima i još uvijek pripadaju omiljenima  dođite i provjerite na koncertu Ciklusa Glazbene staze 6.5.2024. u 20 sati u maloj dvorani Lisinski – pozivaju organizatori.

Slike s istoka najznačajnije su i najopsežnije djelo koje je njemački romantičar Robert Schumann napisao za klavirski duo, a Slike s izložbe najpoznatije su i najizvođenije djelo ruskog majstora Modesta Petroviča Musorgskog skladano 1874. – prije točno 150 godina.

Schumann je inspiraciju za svoje Slike pronašao u poeziji srednjovjekovnog arapskog pjesnika Haririja, a Musorgski u slikama svojeg netom preminulog prijatelja Hartmanna. Osim sličnosti u nazivima skladbi, razdoblju romantike u kojem su djelovali, činjenice da su oba djela nastala u kasnijim periodima stvaralaštva ove dvojice velikana, u njihovim tridesetim godinama već načetim životnim i zdravstvenim nedaćama, osnovno je što ih povezuje - bogatstvo fantazije i izniman glazbeni talent.

No, tu svaka sličnost prestaje.Glazbeni izraz senzibilnog njemačkog romantičara uvelike se razlikuje od mlađeg ruskog kolege čija je gotova sva glazba obojena prepoznatljivim nabojem i inspirirana ruskim narodnim pričama, poviješću i folklorom. – Zašto su se, i nakon toliko godina, ova djela zadržala na koncertnim repertoarima i još uvijek pripadaju omiljenima  dođite i provjerite na koncertu Ciklusa Glazbene staze 6.5.2024. u 20 sati u maloj dvorani Lisinski – pozivaju organizatori.

VEZANI ČLANCI:

Organizator koncerta je Udruga Moj svijet uz pokroviteljstvo Grada Zagreba, Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo. Cijena ulaznice je 10 eura, cijena za učenike, studente i umirovljenike cijena ulaznice iznosi 5 eura. Osobe u invalidskim kolicima imaju besplatan ulazak, dok osoba u njihovoj pratnji plaća 50 % cijene ulaznice. Popusti na cijene ulaznica ostvaruju se na blagajni dvorane Lisinski.

FOTO Ovo je najljepši pas na svijetu: Upoznajte Zaidu Bint Muti Von Haussman

Zagreb: Koncertna dvorana Vatroslav Lisinski
1/45

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije