Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tko tu koga?

Od krize do demografije. Predstava žestoko ismijava naše političke elite

Sanjin Strukić/PIXSELL
20.12.2022.
u 10:13

U Kerempuhu premijerno izvedena predstava "Tko tu koga? Zona pansiona" prema dramskom tekstu Borne Vujčića. Nova izvedba satire koja će vas dobro nasmijati je 29. prosinca

Je li moguće da politika doista mora iskvariti čovjeka ili pak u svoje redove prima samo one koji tu klicu već u sebi imaju? Kad ste posljednji put vjerovali vlasti? Kad ste posljednji put vjerovali u istinitost plemenite ideje u koju se kunu svi koji žele vlast sve dok je ne dobiju? Kad ste posljednji put prisustvovali rađanju uvredljivo prozirnih floskula političke kampanje pa svejedno zaokružili ono ime koje vas je, u krajnjoj liniji, razočaralo? Na kraju krajeva, postoji li u suvremenom hrvatskom političkom kontekstu ikakav moralni ili općeljudski kompas ili je politika ipak sfera u kojoj čovjek neminovno mora naučiti igrati prljavo?

Neka su to od pitanja na koja pokušava odgovor dati nova premijerno izvedena Kerempuhova predstava "Tko tu koga? Zona pansiona". Rađena je po dramskom tekstu Borne Vujčića, a dramaturgiju potpisuju Tamara Damjanović i Dora Delbianco. Predstava se radnjom na satiričan način osvrće na recentne događaje iz hrvatske stvarnosti, od krize uzrokovane pandemijom do likova superheroja kriznog stožera, a ponajviše iseljavanjem mladih i demografskim padom na koji ukazuju i podaci iz posljednjeg popisa stanovnika. Po uzoru na rješavanje koronskih problema, u predstavi se problemi s natalitetom rješavaju osnivanjem skupine Nacionalno nadleštvo za natalitet (NNN) na čelu s političkom spin-majstoricom Tarom Jakovljević (Mia Anočić-Valentić), koja pod izlikom vraćanja Hrvatima osjećaja nacionalnog identiteta dobiva neograničenu moć odlučivanja u osmišljavanju strategija za sprečavanje demografske propasti.

Parodija je tim snažnija što se više oslanja na postojeće mehanizme pa je glavno oruđe ovog stožera sustav e-građani, koji uvodi uslugu "e-upari". U predstavi uz Miju Anočić Valentić, igraju i Borko Perić, Mirela Videk Hranjec, Ana Maras Harmander, Ornela Vištica, Damir Poljičak, Ines Bojanić, Vilim Matula, Josip Ledina i Karlo Mlinar, a nova izvedba je 29. prosinca i idealna je za nasmijati se u brk realnosti. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije