Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ideje za vikend izlet

Pronašli smo manje poznata top mjesta za roštiljanje u Hrvatskoj: Oduševljavaju prirodom, ali i dodatnim sadržajem

Ideje za vikend izlet
Foto: Shutterstock
1/4
09.05.2024.
u 11:31

Naša zemlja je bogata odličnim lokacijama za druženje s obitelji i ‘punjenje baterija’, a znamo i trikove kako da izlet bude još zabavniji!

Sunčani vikendi, daleko od posla i brige, kao stvoreni su za druženje s obitelji i prijateljima. A s ukusnim zalogajem i osvježavajućim pićem, uz malo badmintona, frizbija ili odbojke, vikend možete doživjeti kao poduži godišnji odmor i napuniti svoje baterije za novi radni tjedan. Na sreću, Hrvatska se može pohvaliti brojnim mjestima u prirodi, koja su pristupačna posjetiteljima, i na kojima, okruženi zelenilom, možete “odahanuti” uz roštilj s ekipom.

Kako bismo vam olakšali razmišljanje kamo se uputiti i zapaliti vatricu u roštilju (naravno, pridržavajući se svih mjera opreza da ne biste izazvali požar), donosimo pet skrivenih destinacija u prirodi, za pravo guštanje u “iću i piću”.

Šumarak uz Savski nasip kod nedovršene Sveučilišne bolnice

Iako Zagrepčani najradije za roštiljanje biraju Jarun ili Bundek, koji su odlična mjesta, s roštiljima i sjenicama, nekako smo željeli ukazati na još jednu lokaciju koja nije ništa manje atraktivna. Ovo mjesto biraju oni željni više zelenila i mira, a nalazi se uz nasip, kod nedovršene Sveučilišne bolnice u Blatu. Zbog obilja drveća i malo bujnijeg krajolika, ondje i za najviših ljetnih temperatura možete pronaći sigurno mjesto u hladovini. Nekoliko klupica sa stolovima i mjesta za roštilj, zadovoljit će sve vaše potrebe za komforom u prirodi, a nakon ukusne hrane, možete i odspavati jer je mjesto udaljeno od gradske buke.

Foto: Shutterstock

Kod Virovitice, sami ulovite i stavite na roštilj

Ako ste od onih koji vole da vaše roštiljanje ima i pokoju avanturističku notu, a živite u istočnom dijelu Hrvatske, jezero Zidine, udaljeno tek kilometar od sela Špišić Bukovice kod Virovitice, pravo je mjesto za vas. Ondje možete sami uloviti svoj ručak prije negoli ga pripremite na roštilju. Iako do ovoga raja za ribiče vodi makadamski put, trud će vam se višestruko isplatiti. Jezero Zidine proteže se na površini od četiri hektara te je iznimno bogato brojnim vrstama riba poput amura, šarana i patuljastog soma. Nakon cijelog dana provedenog u predivnoj prirodi, bit će vam se teško vratiti u civilizaciju.

Matuljski kraj, blizu Rijeke

Iako mnogi Riječani za roštiljanje biraju izvor Rječine, gdje na velikoj livadi imate mjesta i za rekreativne sportove, ili Platak na Grobniku, postoje i manje “prometne” i poznate destinacije. U općini Matulji, blizu Rijeke, možete pronaći mjesta na kojima je dopušteno postaviti roštilj. Na primjer, put prema Velim Munama nudi niz odličnih pozicija za pravi piknik s obitelji i prijateljima.

Foto: Shutterstock

Kada se ljubitelji prirode sa splitskog područja odluče za izlet, omiljeno mjesto im je izletište Majdan, koje se nalazi u neposrednoj blizini izvora rijeke Jadro. Međutim, želite li roštiljati malo dalje od gužve izletnika, Orlovo gnijezdo na Kozjaku, idealna je lokacija. Ovo mjesto, osim mjesta za postavljanje roštilja, nudi vam i uživanje u prekrasnom pogledu na Kaštelanski zaljev i otoke.

Gorski kotar, raj za roštiljanje

Na samo sat i pol vožnje od Zagreba, nalazi se predivna destinacija za roštiljanje – jezero Lepenica. Riječ je o pristupačnoj lokaciji, s mnoštvo zelenila i predivnom vodom u kojoj se za ljetnih vrućina možete i osvježiti. Ova lokacija nije razvikana pa nema gužve, a relativna blizina mjesta Fužine otvara vam mogućnost da usput svratite na kavu ili u trgovinu ako ste zaboravili nešto za svoj grill meni.

Foto: Shutterstock

No, imate i mogućnost uzeti u najam neku od lovačkih kuća kojima obiluje Primorsko-goranska županija, a koje se nalaze u netaknutoj prirodi.

Tips&Tricks za uspješno roštiljanje

Kako biste doista uživali u roštiljanju s ekipom, važno je ne zaboraviti ohladiti piće i kvalitetno “napacati” meso. Ako na roštilj stavljate povrće, i njega valja pripremiti. Da budete potpuno spremni, evo tri važna savjeta:

Najbolja marinada za meso!

Kako vatra isušuje meso, ako želite da bude izdašno, valja ga dobro marinirati večer prije roštiljanja. Dobra marinada je već pola posla, a ona bi trebala sadržavati maslinovo ulje, kiselinu za omekšavanje proteina, (sok citrusa, ocat, vino), luk (češnjak, crveni luk, luk kozjak), svježe ili sušeno začinsko bilje, šećer i sol da ga pojača.

Za mariniranje trebamo približno ½ l marinade za 1 kg mesa. U 1,5 dcl maslinova ulja, dodajte 2 dcl mlake vode i 0,5 dcl vina (octa ili limunovog soka) pa sve promiješajte. Potom ubacite žličicu soli, ½ žličice šećera, ½ žličice bibera, ½ žličice crvene paprika, 5 režnjeva sitno nasjeckanog češnjaka, i suhe začine prema želji. Sve dobro promiješajte da se sjedini. Meso stavite u posudu i prelijte marinadom, zatvorite i ostavite preko noći u hladnjaku. Za mariniranje, meso u posudi mora biti potpuno prekriveno marinadom. Plastična vrećica je najbolja za mariniranje jer trebate manje marinade i manje prostora u hladnjaku. Vrećicu s mesom dobro zatvorite i pritisnite sa svih strana kako bi se marinada dobro rasporedila po mesu, zatim je odložite u hladnjak i više puta okrenite.

Povrće pripremite unaprijed!

Sve povrće, koje planirate poslužiti, kod kuće operite i narežite. Ono namijenjeno za grill, kao što su tikvice, krumpiri ili šampinjoni, odvojite u posebne posude i zatvorite. Nemojte ih začinjavati jer će “pustiti” vodu i omekaniti. Šampinjone na roštilju pecite cijele, samo odvojite stapke, a tikvice narežite na deblje ploške. Krumpiri su najukusniji ako ih pečete u foliji, tako što ih stavite direktno u vatru.

Piće neka bude uvijek hladno!

Naravno, svaki roštilj valja dobro zaliti dobrim pićem, a pivo Estrella Galicia izvrstan je dodatak vašem pokretnom hladnjaku za pića. Riječ je o pivu ugodnog i karakterističnog okusa hmelja, a u trgovinama ROTO dinamica možete ga pronaći u nekoliko varijanti - Estrella Galicia Especial, Estrella Galicia 0,0% bezalkoholni Pilsner, Estrella Galicia bezglutensko pivo, 1906 Reserva Especial, 1906 Black Coupage, 1906 Red Vintage i 1906 Galician Irish Red Ale.

O tome da vaše piće bude dugo osvježavajuće i hladno, također su se pobrinuli u trgovinama ROTO dinamica jer ondje imaju komore s rashlađenim pićima te upakirani led koji možete ponijeti sa sobom na roštiljanje.

Stoga, kako je toplo vrijeme došlo, vikend, ili samo dan u prirodi, proveden u druženju s najdražima, može vam napuniti baterije za cijeli tjedan. Samo izaberite mjesto, nabavite hranu i piće, i uživajte!

Sadržaj nastao u suradnji Roto dinamic.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije