Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako odabrati pravi probiotik?

Zdrava crijeva imaju ključnu ulogu u obrani organizma: Donosimo savjete za jak imunosni sustav

Shutterstock
17.10.2023.
u 09:24

Imunitet je zaslužan za pravilno funkcioniranje našeg organizma, neumorno nas štiti od bakterija i virusa kojima smo posebno izloženi u hladnijim mjesecima godine. Zanimljiva je činjenica da se u crijevima nalazi čak 80% našeg imunosnog sustava stoga je recept za njegov pravilan rad jednostavan jer zdravlje počinje upravo ondje. S površinom od 300 do 400 m², najveći su obrambeni sustav tijela.

Naseljena su milijardama različitih crijevnih mikroorganizama koje zovemo crijevna mikrobiota. Iako je najbolji način za unos dobrih bakterija u naš organizam putem uravnotežene i raznovrsne prehrane, ponekad nam treba dodatna podrška u obliku dodataka prehrani – probiotika čija je glavna uloga održavanje ravnoteže u crijevima.

Neadekvatne prehrambene navike (previše šećera i industrijski prerađene hrane), stres, toksini iz okoliša, pa čak i neki lijekovi (poput antibiotika), mogu izbaciti crijeva iz ravnoteže. To može stvoriti neugodno okruženje za naše dobre crijevne bakterije i pridonijeti razmnožavanju štetnih mikroorganizama. Ako je raznolikost crijevne mikrobiote poremećena dulje vremena, sluznica crijeva se mijenja. Postaje propusna – rupičasta. Otpadne tvari tada se ne eliminiraju iz tijela, već prolaze u krvotok.

Kada crijeva imaju dovoljno dobrih bakterija, tijelo se može obraniti od bolesti. No, kada se smanji njihov broj, bolestima su otvorena vrata. Disbioza (stanje u kojem je narušen sastav, raznolikost i broj korisnih bakterija) uzrok je mnogih zdravstvenih problema. Da bismo razumjeli bolest, moramo znati više o crijevima.

A kako bismo doznali više o crijevima, porazgovarali smo sa svjetskom stručnjakinjom za mikrobiom, vlasnicom Instituta AllergoSan i branda OMNi-BiOTiC®, magistrom Anitom Frauwallner.

Za svaki organizam životno važna funkcija je homeostaza, odnosno održavanje unutarnje ravnoteže koju narušava djelovanje raznih stresora kao što su bolesti i ozljede te psihološki čimbenici poput straha, društvene izolacije i pretjeranog obujma posla. Poznato je da stres snažno utječe na naš imunitet pa tako ona dobro poznata rečenica „Pod stresom sam“ može opravdati i objasniti naše trenutno zdravstveno stanje kao što je pad imuniteta i druge bolesti. 

– Crijeva i milijarde njihovih stanovnika ne reagiraju samo na hranu koju jedemo, već i stres može narušiti zdravlje crijeva. Posljedice uključuju tegobe poput proljeva ili zatvora, ali i oslabljeni imunosni sustav, što dovodi do povećane sklonosti infekcijama, a dugoročno i većem riziku od razvoja ozbiljnijih bolesti. Stres na poslu ili u školi stalno preplavljuje tijelo adrenalinom, a kraj godine pruža niz dodatnih okidača stresa – govori mag. Frauwallner te objašnajva kako dugotrajni stres također utječe na emocije, raspoloženje, apetit i na procese u mozgu povezane s učenjem i pamćenjem.

– Trajni stres troši naše dobre crijevne bakterije i dovodi do upale. Istodobno remeti proizvodnju „hormona sreće“ serotonina i „hormona sna“ melatonina. To može dovesti do promjena u raspoloženju i nesanice, iscrpljenosti, stanja nazvanog „brain fog“ te smanjiti rad imunosnog sustava – ističe mag. Frauwallner.

Foto: AllergoSan

Pri kupnji probiotičkog dodatka prehrani najvažnije je obratiti pozornost da to ne bude samo probiotik već visokokvalitetni sinbotik, a kako biste odabrali odgovarajući probiotički dodatak postoje čak i smjernice kvalitete koje je odredila Svjetska zdravstvena organizacija i Svjetsko gastroenterološko društvo. Važno je naglasiti nekoliko važnih kriterija koje možete slijediti prilikom kupnje:

  • Zamolite svog ljekarnika da vam preporuči samo one sinbiotike koji su znanstveno dokazani, za koje postoje kliničke studije koje dokazuju njihovu učinkovitost.
  • Potražite sinbiotik, a ne samo probiotik. Probiotik sadrži samo dobre bakterije, a sinbiotik sadrži i dobre bakterije (probiotik) i hranu za te bakterije (prebiotik), koja će ih hraniti i osigurati njihovo razmnožavanje u vašim crijevima.
  • Provjerite sa svojim ljekarnikom sadrži li ovaj sinbiotik sojeve životinjskih ili ljudskih bakterija. Ljudski bakterijski sojevi imaju prednost jer su kompatibilni s ljudskim crijevima i ne mogu izazvati negativne nuspojave.
  • Dobre bakterije trebaju se aktivirati izvan tijela, što je slučaj sa suplementima u prahu. Tijekom aktivacije u čaši vode bakterije se bude i potrebno im je određeno vrijeme, otprilike minutu, da ojačaju. Sa sinbiotikom u prahu sigurni ste da bakterije uistinu dolaze na svoje odredište – crijeva – gdje će obaviti svoje zadatke.
  • Važno je da uzimate pripravak koji sadrži više različitih bakterijskih sojeva, s dokazanim sinergijskim međudjelovanjem – njihova kombinacija mora vam donijeti učinak.
  • Svi sojevi bakterija, koji se koriste u probioticima ili sinbioticima, moraju imati GRAS status (Generally Recognized As Safe), QPS status ili certifikate koji jamče najvišu razinu sigurnosti za ljude i odsutnost nuspojava, čak i prilikom dugotrajne upotrebe.

Uz savjete kako odabrati najbolji probiotik, odnosno sinbotik, važno je promijeniti i životne navike. Kako biste spriječili nastanak infekcija, trebali biste ojačati svoj imunosni sustav – po mogućnosti tjelovježbom, zdravom prehranom i dobrim bakterijama.

Foto: AllergoSan

  1. Jedite dobro: Važna osnova za jaku imunosnu obranu je uravnotežena prehrana, bogata hranjivim tvarima. Idealno bi bilo izbjegavati prerađene proizvode, gotova jela i brzu hranu.
  2. Pijte dovoljno tekućine: Žeđ je za naše tijelo signal upozorenja, kao i glad. Trebali biste piti najmanje 1,5 do 3 litre vode dnevno kako biste održali hidrataciju organizma.
  3. Vježbajte: Svaki oblik tjelovježbe bolji je od nikakvog kretanja. Redovite šetnje na otvorenom stimuliraju krvožilni sustav, a svaka tjelovježba je i vježba za crijeva.
  4. Izbjegavajte stres: Stres izaziva oslobađanje hormona kao što su adrenalin, noradrenalin i kortizol. Dovode tijelo u alarmantnu situaciju i slabe imunosni sustav. Podržite svoj organizam sinbiotikom  OMNi-BiOTiC® STRESS.
  5. Spavajte dovoljno: Stres i svakodnevna napetost zbog težnje za perfekcionizmom i stalni mentalni napori mnoge ljude drže budnima noću. Zbog toga se tijekom dana osjećaju iscrpljeno i razdražljivo. META-CARE® Miran san sadrži ekstrakte biljnih tvari tradicionalno poznate kao pomoć pri spavanju i opuštanju. Melatonin u ovom dodatku prehrani doprinosi skraćenju vremena potrebnog da zaspite, dok cink doprinosi normalnoj kognitivnoj funkciji, zaštiti stanica od oksidativnog stresa i normalnoj funkciji imunosnog sustava.

Sadržaj donosimo u suradnji s Institutom AllergoSan.

 

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije