Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u Hrvatskoj

Objavljeni rezultati gledanosti streaming servisa: Netflix je najgledaniji, Disney+ nije ispunio očekivanja

FILE PHOTO: Netflix logo shown on building in Los Angeles
Foto: MIKE BLAKE/REUTERS
1/5
13.09.2023.
u 07:00

Podaci su to koje nam je ustupila agencija JustWatch, koja prati gledanost streaming usluga u svijetu pa tako i u Hrvatskoj. Ova je platforma najveći globalni vodič kroz streaminge koju koristi 35 milijuna korisnika u 139 zemalja

Netflix je uvjerljivo najgledanija streaming usluga u Hrvatskoj s vodstvom od čak 13 posto ispred druge najgledanije usluge – Amazonova Prime Videa, što je pomalo neočekivano. Podaci su to koje nam je ustupila platforma JustWatch, koja prati gledanost streaming usluga u svijetu pa tako i u Hrvatskoj kroz svoj kanal.

Ključne razlike
Ova je platforma najveći globalni vodič kroz streaminge koju koristi 35 milijuna korisnika u 139 zemalja. – Streaming div Netflix i dalje je na vrhu ljestvice u drugom kvartalu s nevjerojatnih 13% prednosti u odnosu na Prime Video. Međutim, Prime Video i dalje se drži odlično na drugome mjestu s dva puta većim brojem korisnika od konkurentskog pružatelja Disney+, navode u informacijama koje nam je poslao JustWatch. Disney+ popravio je svoje brojke u drugom kvartalu ove godine, no i dalje je prilično daleko od HBO-a Max, kod nas vrlo prisutnog pružatelja televizijskog sadržaja, a koji je dio Disneyju konkurentskog Warner Brosa.

Čini se da se i u nas preslikava globalna situacija u kojoj platforma Disney+ nije ispunila visoka očekivanja s obzirom na doista golem katalog kojim raspolaže. U nas je dodatan problem lokalizacija, odnosno činjenica da sadržaj koji se nalazi na Disney+ nema prijevoda. Konkretni su tržišni udjeli takvi da s 34 posto Netflixu doista teško tko išta može, Prime Video ima 21 posto, HBO Max 15 posto, a potom slijedi Disney+ s deset posto.

VEZANI ČLANCI:

Nešto je drukčija slika pogledaju li se brojke za polovinu ove godine, no bez ključnih razlika. Sve je isto kao i u drugom kvartalu, jedino što sve platforme bilježe rast od jedan posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a Prime Video ima pad za isti taj jedan postotak. No to ne remeti redoslijed, koji je isti kao i u drugom kvartalu. JustWatch nije ponudio apsolutne brojke svojih korisnika, no aproksimacija broja korisnika može se naći na drugim sličnim platformama i treba je uzeti s rezervom s obzirom na datum i nepotpunost te činjenicu da se radi o procjeni. Prema češkoj platformi FlixPatrol, u Hrvatskoj Netflix ima oko 200.000 korisnika, što držimo mogućim i odgovara tržišnom udjelu koji daje JustWatch, no broj treba uzeti s rezervom jer je aproksimativan, odnosno procijenjen, a za Prime Video navode procjenu još iz rujna prošle godine.

Povoljna cijena

Ono što posebno veseli jest da na hrvatskom tržištu u takvoj konkurenciji globalnih igrača već više godina uspijeva egzistirati domaća streaming usluga Pickbox NOW, koja ostvaruje oko pet posto tržišnog udjela u ovoj godini, koliko je, dakle, održala i u drugom kvartalu. Jako dobar izbor serija i filmova kvalitetnih, većinom britanskih i drugih europskih produkcija, američki klasici poput "Momaka s Madisona" i potpuna lokalizacija očito su ovu domaću uslugu učinile privlačnom domaćem gledateljstvu, uz iznimno povoljnu cijenu. Za mnoge će biti iznenađenje i čvrsta prisutnost platforme MUBI, globalne usluge koja osim streaminga objedinjuje praktički sve što se tiče filmske umjetnosti. Na njezinoj streaming platformi dostupan je niz filmova koje potpisuju dolazeći ili etablirani autori, među kojima je i niz klasika filmske umjetnosti uz vrlo detaljne prikaze i dodatne informacije. Istinski ljubitelji filma ovdje će se lako pronaći.

VIDEO Sergeju Trifunoviću zabranjen ulazak u EU i još tri zemlje

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije