Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'TO SU DOBRI DEČKI'

Drugačija priča: 'Hrvati i Srbi slavenska su braća, razdvojili su ih tijekom pokrštavanja'

Hokej
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/13
15.12.2019.
u 12:53

Međunarodna federacija u hokeju na ledu (IIHF) objavila članak pod naslovom "Hrvatska protiv Srbije - bratski dvoboj" se pojašnjava povijest i odnosi naše države i istočnih susjeda.

Hrvatska reprezentacija u hokeju na ledu jučer je u susretu je 2. kola pretkvalifikacijskog turnira za odlazak na Zimske olimpijske igre 2022.koji se igra u Sisku ostvarila i drugu uvjerljivu pobjedu nadigravši Tursku sa 10:2.

U drugom susretu 2. kola Srbija je svladala Bugarsku sa 7:0 pa će tako o pobjedniku turnira koji će izboriti nastup u trećem krugu kvalifikacija koji će se igrati u Jesenicama od 6. do 9. veljače sljedeće godine odlučivati izravni dvoboj Hrvatske i Srbije koji je na programu u danas od 17 sati.

Tim je povodom Međunarodna federacija u hokeju na ledu (IIHF) objavila članak pod naslovom "Hrvatska protiv Srbije - bratski dvoboj" se pojašnjava povijest i odnosi naše države i istočnih susjeda. Prenosimo neke od djelova iz članka.

"Hrvatska i Srbija slavenski su susjedi koje su razdvojila velika kraljestva. Ujedinili su se u 20. stoljeću stvaranjem onoga što je postala Jugoslavija, a onda se razdvojili raspadom multietničke države 90-ih. Njihovi su jezici dovoljno bliski za tečan razgovor, ali još uvijek imaju dovoljno nijansi da bi mogli čuti odakle dolaze.

Razdvojili su ih tijekom pokrštavanja koju je u Hrvatskoj obavljala Katolička crkva, a Istočna pravoslavna crkva u tadašnjem Carigradu za Srbe. Zato Hrvati koriste latinicu, dok Srbi formalno koriste ćirilicu (a u svakodnevnom životu oba pisma).

Tijekom posljednjih 600 godina na njih su utjecala različita carstva. Hrvatska je bila dio Habsburške monarhije i Austrougarskog carstva, Srbiju je nekoliko stoljeća okupiralo Osmansko carstvo. Kada je njihovoj blizini izbio Prvi svjetski rat, Hrvati i Srbi bili su na različitim stranama granice, a borili su se na različitim stranama u Drugom svjetskom ratu i jugoslavenskim ratovima 90-ih."

IIHF navodi da gotovo 25 godina nakon završetka rata u Hrvatskoj hokejaši rade na upostavljanju dobrih odnosa jer su "premladi da bi svjedočili mračnim vremenima".

"Dok nogometna utakmica između ove dvije zemlje u Beogradu ili Zagrebu može privući one koji traže probleme i zahtijevaju bataljun policajaca i sigurnosnih snaga, stvarnost u hokeju na ledu je suprotna. Hrvatska protiv Srbije bratska je utakmica u kojoj igrači odbacuju politiku i mogu biti prijatelji na ledu. A hokej u ovim zemljama navijači mogu u miru gledati i bez brige odvesti svoju djecu u dvoranu", piše IIHF i navodi da ova organizacija radi na inicijativi da se mladi igrači i treneri od Slovenije na zapadu do Turske na istoku, druže se i upoznaju.

Također, od Hrvatske i Srbije se traži da u seniorskom hokeju blisko surađuju.

"IIHF je 2012. godine osvojio nagradu za mir i sport za projekt koji obuhvaća devet zemalja, jer je bio ocijenjen kao 'prvi ikada sportski savez osnovan na Balkanu s osnovnim ciljem promicanja mira i prijateljskih odnosa među balkanskim zemljama'", navodi se u članku.

Spominje se i da je Medveščak nekada igrao u jakom KHL-u i austrijskom EBEL-u, dok su "igrači u Srbiji su igrali amaterski hokej i učili igrajući sa svojom hrvatskom i slovenskom 'braćom'".

Citira se i izjava srpskog napadača Uroša Bjelogrlića koji je o Hrvatskoj rekao:

- Među nama je zdravo rivalstvo i svi smo dobri prijatelji. Znamo se još od vremena kad smo bili djeca i igrali jedni protiv drugih. Oni su dobri dečki.

Podsjećamo, utakmica između Hrvatske i Srbije u Sisku na rasporedu je danas od 17 sati.

Komentara 52

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
13:05 15.12.2019.

A mozda su nam braca Slovaci ili Cesi ,nigdje nisam procitao da su nam Slovenci braca (vecina Hrvata je blize njima i jezikom i kulturom), Srbi su neprijateljski narod ,Srbija je neprijatelj Hrvatske ,Srbi imaju samo jedan cilj a to je osvojit dijelove Hrvatske ,predsjednik i clanovi vlade su sa puskom u ruci osvajali dijelove Hrvatske i nisu odustali ni oni a ni drugi grdani Srbije od tog plana

Avatar tituš
tituš
13:37 15.12.2019.

U zalud vam trud jugotrubači!

MI
Microsoft29
13:14 15.12.2019.

Nikada mi nismo niti cemo biti braca! Brat ne dodje bratu u kucu i zakolje mu obitelj - to ti uradi samo srbin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije