Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OŽIVJELO JE KAMPANJU

'Predsjednikov odgovor bio je, očekivano, bijes': BBC napisao tekst o hrvatskim parlamentarnim izborima

Predsjednik Zoran Milanovic planinario na Klek
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/6
15.04.2024.
u 10:05

"Hrvatski ustav inzistira na tome da predsjednik ne bi trebao biti stranačko-politička figura – već djelovati kao šef države za sve građane", pojašnjava BBC

"Predsjednik oštrog jezika oživljava hrvatske izbore", naslov je objavljen jutros na BBC-ju, u članku koji govori o Zoranu Milanoviću i nadolazećim izborima. Naime, BBC piše kako uključivanje Milanovića u parlamentarne izbore možda nije ustavno, no "oživljava" izbore kojima je prijetio predvidljiv rezultat. 

"Koalicija lijevog centra predvođena SDP-om natječe se protiv HDZ-a. Većinom pobjeđuje HDZ, ali čini se da bi ovi izbori mogli biti drukčiji. I to sve zahvaljujući prisutnosti Zorana Milanovića. Otkad je postao predsjednik prije četiri godine, konstantno je ocjenjivan kao najpopularniji političar u zemlji, iako kao šef države ima malo stvarne moći u vođenju zemlje", ističe BBC te dodaje kako je njegovo uključivanje u izbore odmah utjecalo na ankete te se smanjio jaz između SDP-a i HDZ-a. 

"No, tada se umiješalo pravosuđe. Hrvatski ustav inzistira na tome da predsjednik ne bi trebao biti stranačko-politička figura već djelovati kao šef države za sve građane. A Ustavni sud propisno je presudio da gospodin Milanović ne može sudjelovati u izbornoj kampanji osim ako ne podnese ostavku. Predsjednikov odgovor bio je, očekivano, bijes", nastavlja BBC te dodaje kako je Milanović visoke pravnike u zemlji opisao kao "seljačine".

"Službeno više nije kandidat na izborima, ali to ga nije spriječilo da putuje po zemlji i obrušava se na HDZ. To je bilo vrlo neugodno za premijera Andreja Plenkovića koji je na dužnosti od 2017. On se našao u situaciji da mora odgovarati na predsjednikove optužbe i komentare, unatoč tome što gospodin Milanović nije imao službenu ulogu u kampanji", stoji u nastavku članka. 

"Pokušavam minimizirati negativne učinke protuustavnih radnji koje je počinio predsjednik. Ustavni sud nije mogao biti jasniji", kazao je Plenković. BBC u svom članku zaključuje: "U svakom slučaju gospodin Milanović vjerojatno će ostati u središtu pozornosti". 

GALERIJA Pogledajte kako je Zoran Milanović izgledao prije 10 godina: Mislite li da se promijenio?

Predsjednik Zoran Milanovic planinario na Klek
1/14

Komentara 26

JM
JMN
14:01 15.04.2024.

Ako hrvatski ustav inzistira na tome da predsjednik ne bi trebao biti stranačko-politička figura – već djelovati kao šef države za sve građane, kako to da imamo Zakon o EU izborima u kojem izrijekom piše da se predsjednik može kandidirati na tim izborima? Na čijoj listi se on može tamo kandidirati onda? To još nitko nije objasnio. Da barem netko kaže da je taj Zakon neustavan i da je to svima promaklo, onda bih povjerovao u tu tezu.

Avatar AGRAM
AGRAM
10:34 15.04.2024.

Upravo tako, "Ne bi trebao" a "Ne da ne smije". Razlika kao nebo i zemlja.

Avatar IvanR
IvanR
11:03 15.04.2024.

Oni protiv njega. Nesumljivo moj glas dobiva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije