Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKRSNA PORUKA ZAGREBAČKOG NADBISKUPA KARDINALA JOSIPA BOZANIĆA

Bozanić: Banke, ne podižite kamate, vjernici, ne kupujte skupe darove

08.04.2009.
u 10:29

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić posvetio je svoju ovogodišnju uskrsnu poslanicu gospodarskoj i financijskoj krizi.

- Sadašnja financijska kriza govori o dubljoj krizi sustava gospodarske, političke i kulturne moći te pogađa pojedince, obitelji i čitava društva te sve poziva na preispitivanje načina rada i života - konstatira kardinal Bozanić i apelira na vjernike da daju svoj doprinos u borbi protiv krize.

- Pozivam sve koji se ovih tjedana pripremaju za slavlja kršćanske inicijacije: krštenja, potvrde i euharistije (prve pričesti), da paze na smisao tih slavlja. Kao Crkva uvijek smo isticali što je u našim slavljima važno. Ne dopustite da rastrošnost ljudi koji ne poznaju smisao kršćanstva zasjeni ljepotu kršćanske skromnosti.

Nedopustivo je da materijalni darovi, pod okriljem kumstava prigodom crkvenih slavlja, budu toliko istaknuti da samo slavlje izgubi svoju bit. Snažno to ističite i otklanjajte svaku primisao da to traži Crkva - poručuje kardinal Bozanić.

On je pozvao i župnike da pojačaju djelovanje župnih karitasa, jer "u svakoj župi treba djelovati župni karitas koji će poticati vjernike na velikodušnost i organizirati pomoć potrebnima"

- Neka ti karitasi posebno vode brigu o siromašnim obiteljima na području župe - poručio je zagrebački nadbiskup svećenicima i pozvao ih da budu još "djelotvorniji i gorljiviji u svojim nastojanjima očitovanja solidarnosti"

- Nastavite i dalje u svojim sredinama tražiti siromašne i ugrožene, potaknite mlade da se uključe u karitativni rad, da svoje slobodno vrijeme koriste pomažući starijima i nemoćnima. Gdje se više umnožila potreba, tamo je Crkva uvijek prisutnija. Mi znamo da ćemo uvijek pored sebe imati siromaha i nevoljnika (za nas to nije tek socijalna, nego teološka kategorija), ali to nas ne smije zatvarati u sebičnost i ostavljati bešćutnima. Štoviše, siromaštvo nas upućuje na granicu naše ljudskosti i na potrebu za većim zajedništvom i solidarnošću - piše u kardinalovoj uskrsnoj poruci.

On kaže kako se "ekonomski i društveni potresi redovito prelamaju na leđima radnika". - Dok tvrtke ostvaruju profite, nema nikakvog razloga stvarati tehnološke viškove i otpuštati zaposlenike. I banke u Hrvatskoj dužne su dati veći doprinos hrvatskom gospodarstvu, osobito obiteljskom i malom poduzetništvu, ali visoke kamatne stope to ne obećavaju. Državne i lokalne vlasti pozvane su tako voditi društveni život da se potrebnim zakonima i drugim mjerama zaštite najslabiji i najugroženiji.

Pozivam posebno poslodavce da prigodom zapošljavanja paze na dostojanstvo majkâ. Nerijetko se događa da se žene, majke i buduće majke zapošljava na takav način da ih se bez posebnih poteškoća, brzo može i otpustiti - poručio je kardinal Bozanić, dodajući da "u društvu u kojemu izgleda sve zatvorenija mogućnost novih planova, zajedničkoga hoda i žrtve osmišljene dobrotom, gubi se vedrina, polet i očekivanje novosti i dobiva se dojam kao da su o svemu drugi već odlučili i da se ništa ne može promijeniti".

- To izaziva zatvorenost, pesimizam, povlačenje u sebe i besmisleno kruženje u samosažaljivosti - konstatira zagrebački nadbiskup, tumačeći kako "profitirati znači za-raditi, odnosno raditi za, svoj rad uložiti za nešto ili nekoga. Glavni sadržaj nije sebična korist, nego rad koji ima svrhu. Profit sužen samo na financijsku korist pojedinca ili skupine te na materijalnu dobit postaje nijekanje svoga smisla, noseći sa sobom opasnost da razgrađuje sve odnose u ljudskom društvu".

On posebno apelira na vjernike u krizi da svojim ponašanjem potiču druge i budu savjesniji te na obitelji da posvete više pažnje odgoju djece.

- Svojom vjerodostojnošću – ne osvrćući se na zlonamjerne primjedbe i prozivanja kojih će uvijek biti – budimo kritika svemu što niječe ljubav. Teško je shvatljivo da se, na nekim razinama, u odgoj djece površno i neodgovorno unose potpuno neprimjereni sadržaji, a da se potom čudi zastrašujućim posljedicama nasilja i zlostavljanja.

Može li netko misliti da zrnje koje je zasijano neće pokazati plodove? Zato pozivam obitelji da budu odgovorne i ne prepuštaju svoju djecu, svoje najdragocjenije blago, kao plijen onima kojima je najmanje stalo do dobra njihove djece - poručio je ove godine za Uskrs kardinal Josip Bozanić u poruci koju je u cijelosti posvetio "ideologiji krize".

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije