Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raskol oko prireza

Drama zbog Primorca na HDZ-u: Pobunili se zbog reforme, a njegov istup dodatno ih je razljutio

Zagreb: Članovi HDZ-a dolaze na sjednicu Predsjedništva
Jurica Galoic/PIXSELL
03.05.2023.
u 10:40

Ante Sanader upozorio kako je nužan oprez kada se zadire u prihode lokalne samouprave, na što je Primorac burno reagirao, doznaje Večernji list.

Ideja da se povećanje plaća u predizbornoj godini osigura, među ostalim, ukidanjem prireza, naišla je jučer na negativan stav HDZ-ovaca na Predsjedništvu stranke. Iz više izvora doznajemo, naime, kako je više članova ovog središnjeg tijela stranke jučer otvoreno govorilo protiv smjera buduće reforme, okvir koje je HDZ-ovcima prezentirao ministar financija Marko Primorac.

O idejama Primorca negativno se, među ostalima, izrazio i Ante Sanader, politički tajnik stranke i prvi splitsko-dalmatinski HDZ-ovac. On je, prepričavaju naši izvori, upozorio kako je nužan oprez kada se zadire u prihode lokalne samouprave, na što je Primorac burno reagirao, spočitnuvši Sanaderu kako bi on zapravo podizao poreze. Ovakav istup ministra financija nije sjeo čak ni onima koji nisu skloni Sanaderu, ali smatraju kako je krajnje neprimjereno da se ministar koji nije ni član stranke na taj način obraća nekom s dugogodišnjim stranačkim stažom, i to na sjednici najvišeg tijela u HDZ-u. Takav Primorčev istup vjerojatno je bio povod da su se na otvoreno protivljenje, kakvo se vrlo rijetko viđa na službenim sjednicama u HDZ-u, odlučili i drugi u Predsjedništvu. Na oprez su tako pozvali i Grozdana Perić, dugogodišnja HDZ-ova saborska zastupnica i članica Odbora za financije, Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića koji je ujedno i na čelu Udruge gradova, ali i župani Antonija Jozić i Marko Marušić.

Ostali HDZ-ovci s kojima smo razgovarali nakon jučerašnje sjednice tumače kako je ono što je zamislio Primorac zapravo udar na lokalnu samoupravu, na koju se prebacuje neprimjereno visok teret političkog odlučivanja o visini poreza na dohodak. Time se, kažu mnogi HDZ-ovci, udara u samu "kost" stranke, čija je snaga upravo u njezinim načelnicima, gradonačelnicima i županima te regionalnim i kapilarnim lokalnim organizacijama.

Komentara 31

ZA
zagi177
11:25 03.05.2023.

Odličan prijedlog Ministra, svakom financijski obrazovanom građanu je jasno da je ukidanje prireza itekako dobar i značajan korak u pravom smjeru. Zapamtite, ne ljute se građani koji u velikoj mjeri i na žalost u tišini pozdravljaju ovaj potez , nego uhljebi na lokalnoj , beznačajnoj razini upravljanja, koja će i tako, nadajmo se uskoro, nestati.... Ministre svaka čast na hrabrom i ispravnom prijedlogu koji ide u korist građana ove zemlje ..... puna podrška ... a oni koji će kasnije dizati porez će izgubiti na izborima .....

KO
Kološanin
11:48 03.05.2023.

Što je ovdje dramatično?

PA
Paka
11:46 03.05.2023.

Odličan potez ministra Primorca! Samo hrabro naprijed! Ne dajte se zaustaviti za starim HDZovcima jer njih ionako više ne zanima ništa drugo osim vlasite pozicije. Pogledajmo kako žive županije i gradovi gdje nema prireza!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije