Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJAVLJENA POREZNA REFORMA

Država će rasteretiti male plaće, povišica za velike na gradovima. Primorac: Potičemo konkurenciju

Zagreb: Izjave za medije nakon sjednice Vlade RH
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
18.05.2023.
u 14:53

Vlada će sigurno ukinuti prirez, no gradovi koji to žele moći će povećati stopu poreza na dohodak za iznos sadašnjeg prireza

Gradovi i općine moći će raspisivati ​​znatno niže stope poreza na dohodak od postojećih 20 i 30 posto te se tako boriti za zadržavanje vlastitog stanovništva i doseljavanje ljudi sa strane! Cilj najavljene promjene u sustavu poreza na dohodak je poticanje konkurencije između lokalnih jedinica, kazao je ministar financija Marko Primorac.

Vlada će sigurno ukinuti prirez, no gradovi koji to žele moći će povećati stopu poreza na dohodak za iznos sadašnjeg prireza. Ići će se u drugom smjeru, država će odrediti donju i gornju granicu poreznih stopa, a lokalne će jedinice autonomno odlučivati ​​o tome koliki će porezi na dohodak biti.

 

VEZANI ČLANCI:

– Idemo na reformski iskorak kako bismo onima koji žele mogli otvoriti prostor za porezno rasterećenje. Gradovi će moći zadirati u strukturu svojih poreznih prihoda, recimo smanjiti porez na rad, a povećati poreze na paušalni najam apartmana ili porez na imovinu – kazao je Primorac. Vlada će smanjenjem doprinosa osigurati povećanje nižih plaća, a na lokalnim je jedinicama da se utvrdi koliko će rasti ljudima s najvišim dohocima, kazao je Primorac u razgovoru s novinarima. Kad je riječ o doprinosima, odredit će se fiksni iznos do kojeg se, do određene razine bruto plaća, neće plaćati doprinosi, nakon čega će se ta obveza postupno povećavati do razine iza koje će se plaćati puna stopa doprinosa. 

>> VIDEO Milanović o ukidanju prireza: "To je kao da se nekome sapuna daska"

Komentara 8

NE
NervozniPoštar
14:59 18.05.2023.

Dobar početak. U nastavku bi Vlada trebala ukinuti i druge poreze, u prvom redu PDV. Bilo je neko predizborno obećanje, tko ga se sjeća o smanjenju PDV-a. Sad imamo najveći PDV u Europi, poslije Mađarske koja je na 27%.

EJ
ejStef
15:18 18.05.2023.

To je OK, ionako sav prihod od poreza ide lokalnoj upravi. Neće više biti - gle koliko mi uzme država, a grad samo toliko, sada će se točno vidjeti koliko se plaća gradu... Za Zagreb se ne bih čudio da odmah lupe veći porez, pa da padnu plaće, a ne porastu. To bi bilo u skladu s dosadašnjom politikom.

TH
than
15:43 18.05.2023.

Ukrartko drzava nece nista napraviti. Sve ce prebaciti na jedinice lokalne samouprave (one su i do sada mogle ukinuti prirez), a manjak para za mirovine ce se nadoknaditi iz proracuna kao sto se i sada radi. Ali glavno da barem izgleda da se nesto radi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije