Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 43
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veći trošak od dosuđene odštete

Država mora platiti 398 eura jer je vuk ubio psa. Da je ubijen vuk, odšteta bi bila 5312 eura

Vuk
Foto: Patrick Pleul/DPA
1/3
09.05.2024.
u 08:53

Vlasniku bi bilo bolje da nije tužio državu jer je previše tražio pa mora za troškove parnice državi dati 1700 eura

Vlasniku psa kojeg je u dalmatinskom zaleđu usmrtio vuk dosuđeno je 398 eura odštete od Republike Hrvatske, ali kako je tražio 5309 eura, morat će državi za troškove postupka koji se obračunavaju prema uspjehu u parnici, platiti 1700 eura troškova. Tako ispada da je unatoč dobivenom sporu financijski na gubitku, iako se na dosuđeni iznos od listopada 2018., kad je podnesena tužba, obračunavaju i zatezne kamate.

Inače, vlasniku psa je za pokušaja nagodbe u ožujku 2017. nuđeno današnjih oko 300 eura (2250 kuna), ali on je to odbio jer je Pravilnikom o visini naknade štete prouzročene nedopuštenom radnjom nad zaštićenom životinjom propisana naknada od 5312 eura (40.000 kuna). Stoga je on od Općinskog državnog odvjetništva u Splitu tražio isti iznos odštete za svoga psa, koliko bi država tražila za nedopuštenu likvidaciju vuka.

Ali zastupnik države pozvao se na Pravilnik koji regulira situaciju kad zaštićena životinja počini štetu pa je ustvrdio da je odštetnim cjenikom za usmrćenog psa propisana naknada od 93 do 398 eura. Ministarstvo zaštite okoliša vlasniku je ponudilo 25 posto manje od maksimalno mogućeg iznosa, 299 eura, jer su uzeli u obzir da pas nije bio čuvan na odgovarajući način.

Provedeno je i kinološko vještačenje, a vlasnik psa predlagao je i svoje psihijatrijsko vještačenje jer je gubitak psa za njega bio bolan. Trpio je štetu i za barem dvije godine lova u kojem je koristio psa. Ali, sud taj dio zahtjeva za naknadom neimovinske štete te izgubljene koristi nije uzeo u obzir jer je predlažući mirno rješenje spora zahtijevao isključivo naknadu imovinske štete za usmrćenog psa. Prema rodovnici, dvogodišnji pas bio je pasmine slovački kopov. Pas je bio na lancu dugom 10 metara u kućici pokraj neograđenog vinograda gdje je čuvao grožđe od divljih svinja. Prema kriterijima uz Odštetni cjenik, psi noću moraju biti zatvoreni u prikladne boksove, staju ili tor s ogradom od minimalno 1,8 metara.

POVEZANI ČLANCI:

Po ocjeni sutkinje mr. sc. Zrinke Tironi u Općinskom sudu u Splitu vlasnik nije čuvao psa kako je trebao, ali u kriterijima nije određeno da će se naknada štete umanjiti za 25% ako pas nije čuvan na odgovarajući način. Stoga je presudila da vlasnik ima pravo na propisanu maksimalnu odštetu od 398,17 eura. Naime, kriterij za smanjenje naknade bio je propisan za stoku, a taj dodatni kriterij za pse koji je uvelo Ministarstvo tada još nije stupio na snagu. Argument o tržišnoj cijeni psa od 30.000 kuna (3984 eura) sutkinja je odbacila jer se primjenjuje propisani Odštetni cjenik. Ipak, sutkinja je napomenula da je veterinarski vještak vrijednost psa procijenio na 400 eura.

>> FOTO Privođenje muškarca na Županijski sud koji je nožem usmrtio žensku osobu kod Savskog nasipa

Vuk
1/18
Ključne riječi

Komentara 20

OL
olujasviholuja
11:06 09.05.2024.

Nekad se dobival novac, ako si ubio vuka,a sada je zaštićen. Švedska ima do 200 vukova , ako ih ima više mogu tamaniti, u Hrvatskoj ima više od 500 vukova ,a svi su zaštićeni , površinski puno manja od Švedske.

GU
guslač
09:46 09.05.2024.

Ubijete li, pak, dijete u vlastitoj utrobi, država će vam to omogućiti besplatno.

PO
poluprovokator
09:20 09.05.2024.

Pravo je nepravedno privođenje pravde. Sistem je kao u kockarnici podešen da kuća (država) i vlasnik (političari i povlaštena kasta) uvijek dobivaju. Kruhotvorci sve to plaćaju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije