Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZBUNA U FUKUYAMI

Toksične šape na ulicama Japana: Mačak u bijegu nakon što je upao u bačvu s kemikalijom

Zagreb: Jutarnja magla na jezeru Jarun
Davor Puklavec/PIXSELL
12.03.2024.
u 20:12

Mačka upala u spremnik šestovalentnog kroma u japanskoj tvornici Nomura Plating. Neozlijeđena je pobjegla iz tvornice prekrivena vrlo opasnom kemikalijom

U tvornici Nomura Plating u Fukuyami u ponedjeljak je jedan od radnika primjetio otiske mačjih šapa koje vode van tvronice. Naime, mačka je upala u spremnik opasnih kemikalija pa pobjegla iz tvornice. 

Stanovnici su upozoreni da ne prilaze mački koja je prekrivena heksavalentnim kromom - kemikalijom koja može uzrokovati karcinom, piše The Sun. Šefovi postrojenja su provjerili kamere nakon što su uočili žute otiska šapa te zaključili kako je mačka neozlijeđena i luta ulicama japanskog grada. 

Ovaj "krzneni bjegunac" je upao u bačvu duboku 3 metra napunjenu šestovalentnim kromom. Radnici tvornce su odmah kontaktirali policiju kako bi upozorili na ovog otrovnog mačka. Vlasti u Fukuyami su izdale upozorenje građanima da nipošto ne prilaze mački jer postoji opasnost od visoko otrovne kemikalije

POVEZANI ČLANCI:

Osim toga, policija je zamolila građane da se jave ako uoče mačka koji se neobično ponaša, ali još uvijek nema nikakvih dojava. 

"Incident nas je probudio da moramo poduzeti mjere kako bismo spriječili male životinje poput mačaka da se ušuljaju, što je nešto što nikada prije nismo očekivali", rekao je jedan od užasnutih zaposlenika tvornice. Naime, krom u šestovalentnom stanju je zabranjen u Europi i SAD-u, no i dalje se legalno proizvodi u drugim dijelovima svijeta.

Koristi se u mnogim industrijama, u procesima kao što su bojanje i zavarivanje kromatom te galvanizaciji. Dokazano je da supstanca uzrokuje rak pluća ako se udiše, a ljudi mogu biti izloženi unosom preko hrane i vode, izravnim kontaktom s kožom te udisanjem. 

POVEZANI ČLANCI:

Izloženost također može uzrokovati oštećenje bubrega i jetre, iritaciju i oštećenje očiju te iritaciju nosa, kože i ulceracije. Mnogi osuđuju neadekvatne sigurnosne mjere tvornice na društvenim mrežama, a neki pozivaju da se vlasnike tvornice oštro kazni za ovakav propust. 

FOTOGALERIJA Na izložbi mačaka u Zagrebu sudjelovalo gotovo njih 200 iz 8 zemalja

Zagreb: Jutarnja magla na jezeru Jarun
1/14
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije