Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sanader, Primorac i Kukavica tvrde da je izmišljotina

HDZ, DP i Imotski u srcu dogovarali podjelu fotelja?

Zagreb: Sabor raspravlja o stanju okoliša u Republici Hrvatskoj
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
16.04.2023.
u 00:09

Navodni sporazum o programskoj suradnji HDZ-a, DP-a i Ivice Kukavice nije potpisan

Mjesto predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije, pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu i sport, pročelnice Upravnog odjela za poljoprivredu, pomoćnike pročelnika oba ta upravna odjela, zamjenika ravnatelja Doma zdravlja, pomoćnika ravnatelja županijske Lučke uprave, predsjednika Upravnog vijeća Dalmatinske energetske agencije, još dva člana upravnih vijeća i 40 članova školskih odbora, sva ta mjesta i funkcije trebali bi pripasti Domovinskom pokretu i nezavisnoj listi Ivice Kukavice, a zauzvrat obvezuju se surađivati s HDZ-om u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije i svim njezinim radnim tijelima do sljedećih izbora.

Riječ je o navodnom sporazumu o programskoj suradnji između Domovinskog pokreta, liste Imotski u srcu Ivice Kukavice i HDZ-a čijim potpisivanjem bi se trebala riješiti kriza vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sporazum je datiran s 10. travnja ove godine i još je nepotpisan. Ako je autentičan, nezakonit je jer za pročelnike je potrebno raspisati javne natječaje. Osim toga, dva upravna odjela koja se spominju tek bi se trebala osnovati. Nazvali smo sve tri strane kako bismo utvrdili vjerodostojnost dokumenta.

Ante Sanader, predsjednik HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, rekao je da ne zna o čemu govorimo.

- O čemu vi pričate? Mi otprije surađujemo, a sve drugo su naše stvari. Imamo stabilnu Županijsku skupštinu, stabilnu vlast u Županiji, a sve drugo su naše stvari - rekao je Sanader.

Marko Žaja, naveden kao budući potpisnik uime Domovinskog pokreta, nije odgovorio na pozive i poruke, ali razgovarali smo sa Željkom Primorcem, predsjednikom županijskog ogranka stranke.

- Zasad ne možemo ništa komentirati. Ima nekih točaka o kojima razgovaramo, ali u tom tekstu puno je izmišljotina. Sporazum kao takav nije potpisan, bude li bilo što usuglašeno i potpisano, izvijestit ćemo novinare. Ima točaka o kojima raspravljamo i razgovaramo, ali onaj dio o sinekurama velika je podvala i laž. To nema veze s vezom. Mi razgovaramo na temelju starog sporazuma, potpisanog prije dvije godine. Imamo sporazum o programskoj suradnji i nadograđujemo ga. Nikad nije bilo nikakvih govora o sinekurama i bilo kakvom popunjavanju mjesta. To nije predmet našega interesa. Očito je nekomu stalo da napravi aferu od svega toga - izjavio je Primorac.

Kaže da krize vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji nema, a da Marko Žaja, vijećnik DP-a, i Ivica Kukavica nisu uspjeli doći na sjednicu kada je Skupština prošli put trebala zasjedati te da je zbog toga odgođena.

- Sporazum o programskoj suradnji potpisali smo na početku mandata i mi ga i dalje podržavamo, a time i HDZ. Istina, predsjednik Skupštine više nije član DP-a, izišao je iz stranke, ali mi još nismo raspravljali o tome hoćemo li zahtijevati to mjesto. Na vrijeme ćete biti obaviješteni - rekao je Primorac.

Pitali smo ga i za komentar izjave premijera i predsjednika HDZ-a koji je u Splitu, na 33. obljetnici stranke, vrlo oštro govorio o DP-u i tvrdio da HDZ s njim ne surađuje.

- Dvaput smo reagirali na tu temu i pozvali se na dogovor o programskoj suradnji. Mi nismo tu zbog osobnih razloga nego zbog ciljeva koje smo zacrtali. Sve dok se poštuje programska suradnja, ne zanimaju nas nikakvi komentari - kaže Primorac.

I nezavisni vijećnik Ivica Kukavica tvrdi da nije riječ o autentičnom dokumentu.

- Taj sporazum nije autentičan niti je potpisan. Kao što vidite, u županijskoj skupštini događaju se neke turbulencije, ali nismo ih prouzročili kolega Marko Žaja iz Domovinskog pokreta ili ja - kaže Kukavica i dodaje kako on nema nikakav dogovor s HDZ-om, već s DP-om s kojim surađuje u Gradu Imotskom i Županijskoj skupštini.

O ovom dokumentu oglasio se i Bojan Ivošević. "Trguje se radnim mjestima za koje je obvezno provođenje javnog natječaja. Sva saznanja dostavljena su USKOK-u na znanje", napisao je Ivošević na Facebooku.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije