Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA SEZONA

Na ljetovanje planira čak 95% Austrijanaca, lani 86 posto

Rijeka: Turisti u obilasku grada
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/6
15.05.2024.
u 19:51

Prema istraživanju austrijskog automoto kluba Hrvatska je i dalje u vrhu najpopularnijih inozemnih odredišta, odmah iza Italije

Austrija je jedna od zemalja u kojima turistička Hrvatska niz godina uživa sigurnu i stabilnu poziciju poželjne destinacije za ljetni odmor. Štoviše, našu se zemlju po popularnosti svrstava uz bok vodeće Italije u čiju korist idu i ukupne brojke. Recimo, prije korone Italiju je posjećivalo više od 2,6 milijuna Austrijanaca, a Hrvatsku nepunih 1,5 milijuna. No interes za turističkom Hrvatskom je u porastu i naša se zemlja, ovisno o turističkoj godini i istraživanju, povremeno zamjenjuje na broju jedan za austrijske turiste s Italijom. Ove godine hrvatski domaćini pušu za vrat talijanskima. Naime, prema rezultatima istraživanja Reisemonitoring 2024., koje je proveo ÖAMTC, austrijski automoto klub, Hrvatska je uspjela ostati u samom vrhu najpopularnijih inozemnih odredišta Austrijanaca, odmah poslije Italije.

– Naša je zemlja ponovo zauzela status vodeće inozemne destinacije Austrijanaca. Činjenica je da Austrijanci već dugi niz godina prepoznaju kvalitetu hrvatske turističke ponude, osobito kada je riječ o odmoru na obali, ali sve više otkrivaju i naš kontinent. Svemu tome uvelike pridonosi naša kvalitetna cestovna povezanost, a ne smijemo zanemariti ni brojne prednosti koje smo dobili ulaskom naše zemlje u Schengen, čime smo postali još dostupniji našim najbližim susjedima – ističe Kristjan Staničić, direktor Hrvatske turističke zajednice.

Inače, osim istraživanja popularnosti inozemnih destinacija, Reisemonitoring 2024. otkrio je i kako čak 95 posto austrijskih građana planira ići na ljetovanje. Prije samo nekoliko mjeseci takav je plan imalo 87 posto austrijskih građana, a prije godinu dana njih 86 posto. Pritom, pokazalo je istraživanje, najviše ih zanimaju odredišta na kojima se mogu kvalitetno opustiti i provoditi vrijeme s obitelji. Također, kada se govori o vrsti prijevoza kojim se Austrijanci najviše koriste na odmoru, pokazalo se da 82 posto obitelji s djecom i dalje preferira privatni automobil, dok će, recimo, 38 posto samaca izabrati putovanje vlakom.

– Rezultati potvrđuju da smo unatoč jakoj konkurenciji zadržali poziciju Hrvatske kao jedne od omiljenih inozemnih destinacija Austrijanaca. Takva pozitivna naklonost Austrijanaca prema hrvatskim turističkim odredištima ponajviše proizlazi iz ključnih aduta naše zemlje kao što su more, sunce i prirodne ljepote – poručuje Branimir Tončinić, direktor predstavništva HTZ-a u Austriji.

O sve većoj popularnosti Hrvatske među Austrijancima tijekom izvansezonskih mjeseci svjedoči i dosadašnji dio godine kada ih je Hrvatska ugostila 14 posto više nego lani u tom razdoblju. Cijele 2023., inače, austrijskih je gostiju bilo više od 1,6 milijuna. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije