Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZABRAN PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

'Ne smeta što je DP kampanju temeljio na kritici HDZ-a'

U trećem pokušaju konstituirana Skupština SDŽ: Mate Šimundić novi je predsjednik
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/2
16.08.2021.
u 22:15

Nakon Škorine ostavke Domovinski pokret i HDZ formirali vlast u Splitsko-dalmatinskoj županiji i izbjegli nove izbore

Mate Šimundić iz Domovinskog pokreta izabran je za predsjednika Skupštine Splitsko-dalmatinske županije glasovima HDZ-a, HGS-a i dva vijećnika DP-a, a Nikola Grabovac, predsjednik županijskog DP-a, bio je suzdržan. Odmah nakon izbora, koji je izazvao burne reakcije oporbe, Grabovac je novinarima izjavio kako na razini stranke nije bilo dogovora o suradnji s vladajućima i da je ovim izborom Mate Šimundić automatizmom isključen iz Domovinskog pokreta.

– Ovo je svrstavanje uz većinu, a mi to nismo htjeli napraviti i kao Domovinski pokret o tome smo nekoliko puta donijeli odluke. Kolege su se danas oglušile na odluke stranke i automatizmom nisu više dio DP-a – izjavio je Nikola Grabovac koji kaže kako je nekoliko sekundi prije doznao za njihovu odluku.

– Domovinski pokret ne sudjeluju u vlasti u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nemamo ni svoj klub, ja sam ostao sam. Žao mi je što se ovo danas dogodilo, ali život ide dalje. U županiji imamo 20-ak ogranaka, mi smo vjerni DP-u bez obzira na sve što se događa na nacionalnoj razini. Priključili smo se čista srca, da bismo napravili nešto bez prodaje – rekao je Grabovac.

I Grabovac je trebao glasati

Marko Žaja, vijećnik koji je u Skupštinu ušao na listi DP-a i podržao Šimundića, rekao je kako je on iznenađen što i Grabovac nije glasao za njega.

– Iznenađen sam što predsjednik DP-a nije glasao za Matu Šimundića koji je bio naš kandidat za župana. Sretan sam i ponosan što smo sve uspjeli odraditi i spriječiti nove izbore. Ja sam imao signale iz DP-a da bismo mogli pokušati ići da Mate bude predsjednik Skupštine. Članstvo je bilo velikom većinom za tu ideju. Sada je u Domovinskom pokretu teška situacija, vidjet ćemo što će biti dalje – rekao je Marko Žaja i naglasio kako nije član pokreta već je na njihovoj listi bio kao nezavisni.

Mate Šimundić bio je jedini kandidat za predsjednika Skupštine i nakon izbora se kratko obratio.

– Zahvaljujem se svima. Želja mi je da krenemo s radom i ne idemo u nove izbore koji bi bili samo trošak – rekao je Šimundić.

– Sretan sam što smo konstituirali županijsku Skupštinu. Nadoknadit ćemo sve do sada izgubljeno. Vjerujem da ćemo svi skupa konstruktivno raspravljati i donositi konstruktivne odluke. Vjerujem da će svi građani danas odahnuti. Svi smo pokazali da smo odgovorni – poručio je župan Blaženko Boban.

Uslijedio je niz čestitki vladajućih i kritika oporbe koji su ih optuživali za prodaju.

– Očekivao sam da će HDZ slomiti Domovinski pokret. Ovo je velika prevara svih birača! – poručio je Miro Bulj (Most).

– Imamo raskol u Domovinskom pokretu i novu većinu u Županijskoj skupštini. Neki tvrde da nije trebalo potrošiti tri i pol milijuna kuna za nove izbore, ali ja smatram da ih je bolje potrošiti nego prevariti birače. Mi smo bili i ostali dosljedni zajedno sa svima onima koji nisu izigrali volju birača – komentirao je Ranko Ostojić (SDP).

Sanader: Da nismo uspjeli...

– Ovo je nastavak trgovanja osobnim interesima u našoj županiji, imamo dva vijećnika koji glasaju protiv svoje političke stranke – rekao je Ante Pranić iz Koalicije ZA.

Ante Sanader, predsjednik Splitsko-dalmatinskog HDZ-a imao je razloga za zadovoljstvo. Kaže da je nebitno što su Šimundić i Domovinski pokret cijelu kampanju temeljili na kritici HDZ-a pa i njega osobno.

– Ja sam prije prve konstituirajuće sjednice pozivao sve stranke demokršćanske orijentacije da zajedno konstituiramo Skupštinu. Demokratsko je pravo svakog vijećnika da pronađe najbolje rješenje, sve stranke su sudjelovale u pregovorima. O trgovini govore ljudi koji trguju. Evo Pranić... Do sinoć nam je predlagao svog predsjednika da ga prihvatimo. Ostojić neka se bavi SDP-om, a dnevno me zovu birači Mira Bulja i pitaju što se s njima događa. U koaliciji je sa SDP-om u Sinju, a ovdje u Županiji s ortodoksnim ljevičarima – odgovorio je političkim oponentima Ante Sanader koji je, vrlo moguće, ovim osigurao još jedan mandat na čelu Splitsko-dalmatinskog HDZ-a.

– Da nismo pobijedili i formirali Skupštinu, ja bih se sam povukao. Ali, HDZ stoji odlično. Većina u Skupštini neće biti nategnuta, što će se vidjeti na budućim sjednicama – poručio je predsjednik HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije.

Politologinja Polović: O novom šefu neće se odlučivati samo unutar DP-a

– Politika je jedna vrlo neobična djelatnost i neobične se stvari događaju. Domovinski pokret ima velikih problema unutar sebe, vrlo brzo su se našli u situaciji u kojoj su bile i druge stranke: sukob puno osobnih, a različitih interesa, nepoštivanja pravila i procedura unutar stranke – kaže politologinja Jadranka Polović.

Odlaskom Škore očekivalo se približavanje DP-a HDZ-u, ali, upozorava ona, treba sačekati i vidjeti tko će naposljetku preuzeti stranku.

– DP-u treba prostor za djelovanje, a HDZ-u treba potpora. Zbog toga mislim da se o predsjedniku stranke neće odlučivati samo unutar DP-a, već će utjecaja imati šira politička scena – kaže politologinja.

 

 

>> Pogledajte i ovaj video: Još danas visoke temperature, od sutra i 10-ak stupnjeva niže

Komentara 1

JB
Jednonogi.Brabonjak
22:50 16.08.2021.

Pred svake izbore isto, pojave se neki novi koji cijepaju desnu stranu .... kakva bi bila slika da se nije pojavio jednokratni DP? Drukčija i u ZG i u državi ... a sad adio mare....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije