Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NIJE BILO POVREDE MIRA POKOJNIKA

Odbačena kaznena prijava zbog ekshumacije groblja u Gornjem Kosinju

Reportaža iz Kosinja, mjesta u općini Perušić
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
10.01.2024.
u 09:51

Odluka Općinskog državnog odvjetništva u Gospiću o odbacivanju kaznene prijave protiv izvođača radova na ekshumaciji groblja u Gornjem Kosinju dodatno komplicira situaciju u vezi s HEP-ovim hidroenergetskim projektom.

Kaznena prijava koja je podnesena protiv izvođača radova na ekshumaciji  groblja u Gornjem Kosinju je odbačena. Odlučio je tako ODO Gospić o kaznenoj prijavi koja je zbog povrede mira pokojnika podnesena protiv dvije pravne i dvije fizičke osobe. ODO Gospić je objasnio i tijek  postupka, pa su naveli da je svojevremeno PU ličko-senjska  zaprimila kaznenu prijavu zbog povrede mira pokojnika, nakon čega su proveli izvide tijekom kojih su obavili obavijesne razgovore s više osoba.

Osim toga su pribavili i relevantnu dokumentaciju koja se odnosila na izgradnju Hidroenergetskog sustava Kosinj i na postupak javne nabave ekshumacije posmrtnih ostataka.

"Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću je, nakon analize rezultata provedenih izvida, zaključilo da je ekshumacija na grobljima u Gornjem Kosinju provedena zbog projekta izgradnje Hidroenergetskog sustava Kosinj koji je proglašen strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske te je, sukladno odluci nadležnog ministarstva, između ostalih mjera, bila propisana obveza da se prije punjenja akumulacije presele posmrtni ostaci s groblja u Gornjem Kosinju i Mlakvi. Jedinica lokalne samouprave je putem komunalnog društva, koje za nju obavlja komunalnu djelatnost, provela postupak javne nabave ekshumacije posmrtnih ostataka nakon čega je sklopljen sporazum o obavljanju usluga s dva trgovačka društva kao najpovoljnijim ponuđačima. Općinsko državno odvjetništvo u Gospiću donijelo rješenje o odbačaju kaznene prijave budući da u postupanju odgovornih osoba u pravnim osobama nije utvrđeno postojanje elemenata kaznenog djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti niti nema odgovornosti za kazneno djelo trgovačkih društava" naveo je ODO Gospić.

POVEZANI ČLANCI:

Odluka tužiteljstva može se smatrati novim zapletom u slučaju koji duže vrijeme uznemiruje stanovnike Gornjeg Kosinja, jer će se prema postojećim planovima, zbog HEP-ovog projekta, nakon mrtvih morati seliti i živi. HEP naime planira potopiti cijelu dolinu u Lici kako bi  napravio novi hidroenergetski projekt, koji bi trebao štititi i od poplava koje prijete tom kraju.

Riječ je o HEP-ovom kapitalnom objektu, koji bi prema izjavi Vedrana Jurića, direktora Sektora za kapitalne investicije za HRT, trebao  dobiti 340 do 350 GWh nove energije godišnje. Jurić je u izjavi za HRT objasnio i da će se nova energija dobiti izgradnjom akumulacije Kosinj i novom hidroelektranom Senj 2. Pri tome Gornji Kosinj i Mlakve moraju biti iseljeni, s čim se stanovnici ne slažu. 

VIDEO Davor Bernardić o zbinjavanju otpada u Zagrebu

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije