Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODRŽIVA INVESTICIJA

Plenković s Banožićem o ponudi Vlade SAD-a za Bradley

Zagreb: Izjave premijera i ministara nakon sjednice Vlade RH
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
03.01.2022.
u 20:03

Premijer Andrej Plenković izvijestio je u ponedjeljak na svom Twitter profilu da je održan sastanak s ministrom obrane Mariom Banožićem i predstavnicima MORH-a i Oružanih snaga RH vezano uz ponudu Vlade SAD-a za opremanje HV-a borbenim vozilima pješaštva Bradley.

"Sastanak s ministrom Banožićem i predstavnicima @MORH - OSRH o ponudi Vlade SAD-a za opremanje Hrvatske vojske borbenim vozilima pješaštva Bradley. Želimo da investicija za Hrvatsku kopnenu vojsku bude dugoročno dobra i održiva", napisao je danas popodne premijer Plenković na svom Twitter profilu.

MORH je na svojim internetskim stranicama prošli tjedan, 28. prosinca 2021.,  objavio da je ministar obrane Mario Banožić sudjelovao u Banskim dvorima na radnom sastanku s premijerom Plenkovićem i članovima Vlade te predstavnicima Oružanih snaga RH na temu daljnjih ulaganja u modernizaciju i opremanje Hrvatske kopnene vojske, s posebnim osvrtom na američku ponudu za opremanjem borbenim vozilima pješaštva Bradley M2A2 ODS.

Na sastanku je naglašena predanost Vlade osnaživanju svih sastavnica Hrvatske vojske radi uspješnog odgovora na suvremene obrambene i sigurnosne izazove, kako bismo ostvarili najviše razine sigurnosti u sve tri njegove dimenzije – na kopnu, moru i u zraku.

Također, razmotrena su tehnička pitanja ponude Vlade SAD-a o mogućnosti opremanja borbenim vozilima pješaštva Bradley M2A2 ODS. U tu svrhu od Ministarstva obrane i Glavnog stožera Oružanih snaga zatražena su dodatna pojašnjenja o toj ponudi kao dugoročno dobroj investiciji za Hrvatsku kopnenu vojsku, priopćili su 28. prosinca iz MORH-a.

Komentara 2

CR
crocro
20:51 03.01.2022.

Bradleyi bi trebali vrlo dobro služiti minimalno 30 godina, da li netko zna koliko će Bradleyi biti stari kada za 30 godina budu i dalje služili Hrvatskoj vojsci? Da li netko zna da li po zakonu fizike Bradleyi mogu u starosti 6-7 desetljeća ikome efikasno ili učinkovito služiti? Dobro je poznato da se Bradley tehnološki ne može usporediti s Lynxom u današnjem trenutku a koliko će Bradley biti hehnološki moćan za 2-3 desetljeća u odnosu na slične aparate s već današnjom superiornijom tehnologijom? Koliko će nas stajati održavanje tih tehnološki, za današnjicu, skromnih aparata kojih se Amerika rješava jer ih treba ekološki zbrinuti, odnosno da li će Hrvatsko gospodarstvo moći izdvajati sredstva za servisiranje ovih muzejskih primjeraka, koje će na kraju morati ekološki zbrinuti? Mislim da su zrakoplovi bili dobar odabir Hrvatske vlade, iako sam navijao za nove F-16, ali su zrakoplovi dobro odabrani dok su Bradley zastarjelo putujuće željezo i ne bi bio dobar odabir. Zašto se ne izjasne Hrvatski vojni analitičari i stručnjaci za naoružanje?

SH
Sheldon385
16:35 04.01.2022.

Mislim da griješiš, prvo SAD ima oko 2500 Bradley-a u aktivnoj uporabi, i koristit će ih još najmanje 10-15 godina u vojsci SAD.a a zatim idu u postrojbe Nacionalnih Gardi saveznih država. Mi trenutno imamo ono govno od M80 kojeg pancirni metak iz kalašnjikova buši s boka. I hitno nam treba gusjeničar. u nekoliko godina max. Lynx uopće nije opcija je je nažalost preskup i jer bi Hrvatska za 80 Lynxova trebala izdvojiti još milijardu Eura a to je nama trenutno nemoguće. Bradley je donacija u M2A2 ODS analognoj varijanti, a nadogradnja (digitalizacija) + sve dodatno što smo tražili bi po vozilu koštal cca 2,5-3 milijuna $ znači oko 2-2,5M€ što je barem 4 puta manje od LYNX-a. A tako nadograđen služio bi nam bar 20tak godina. I još bi lova za nadogradnju ili njen veliki dio završio u hrvatskoj firmi (ĐĐ Specijalna vozila). Gledajući tako Bradley je čisto dobar odabir pogotovo uz TOW2 rakete za koje se dobro zna što mogu i kakve su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije