Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRITIČARI BIJESNI

Portugalski predsjednik bi se bivšim kolonijama iskupio otpisom duga: 'Izdaja zemlje'

Portugal President Marcelo Rebelo de Sousa interacts with far-right political party Chega leader Andre Ventura in Belem Palace
Foto: PEDRO NUNES/REUTERS
1/2
28.04.2024.
u 02:00

Portugalska era kolonijalizma je trajala pet stoljeća kada je ta zemlja vladala Angolom, Mozambikom, Brazilom, nekim teritorijima u Aziji, Istočnim Timorom, Zelenortskim otocima te otokom San Tome i Prinsipe.

Predsjednik Marcelo Rebelo de Sousa je u subotu rekao da bi Portugal na nekoliko načina mogao platiti odštetu za zvjerstva počinjena tijekom prekoatlantskog ropstva i kolonijalnog razdoblja, uključujući otpis duga i financijsku pomoć bivšim kolonijama.

Od 15. do 19. stoljeća šest milijuna Afrikanaca je bilo oteto i portugalskim brodovima prevezeno preko Atlantika, prvenstveno u Brazil, gdje su prodani u roblje.  Predsjednik je u utorak rekao da je Portugal odgovoran za zločine počinjene tijekom kolonijalnog razdoblja i prekoatlantskog ropstva te bi se zbog toga trebao iskupiti.

Njegove su riječi naišle na oštre kritike desnih stranaka, uključujući mlađeg partnera u koalicijskoj vladi Demokratskog saveza (AD) Narodnu stranku CDS (CDS-PP) i krajnje desnu stranku Chega.

Čelnik kluba zastupnika stranke CDS-PP u parlamentu, Paulo Nuncio u čevrtak je rekao da njegov stranka "nema potrebe vraćati se na kolonijalnu ostavštinu i odštetne obveze koje su, kako se čini, uvezene izvana".

Andre Ventura, čelnik Chege je predsjednikovo ponašanje nazvao "izdajom zemlje". Portugalska era kolonijalizma je trajala pet stoljeća kada je ta zemlja vladala Angolom, Mozambikom, Brazilom, nekim teritorijima u Aziji, Istočnim Timorom, Zelenortskim otocima te otokom San Tome i Prinsipe.

Dekolonizacija afričkih zemalja dogodila se u mjesecima nakon Revolucije karanfila 25. travnja 1974., kada je u Portugalu svrgnuta najdulja fašistička diktatura u Europi.

Milanović: Hrvatska je dno EU. Bugarska je jedina gora i svaki dan se molimo da to ostane

Ključne riječi

Komentara 1

XA
xaron
22:49 28.04.2024.

Portugal je 5 stolječa cijedio svoje kolonije i šta je dobio ? Oni su sada po BND na nivou Hrvatske koja je 10 stolječa bila kolonija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije