Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SDP I Jurčić i Josipović traže podršku šefa svoje stranke

‘Predsjednički’ sukob uznemirio Milanovića

VL
Autor
Vojislav Mazzocco
15.02.2009.
u 19:10

Prvi put nakon 12 godina i poraza Zdravka Tomca na predsjedničkim izborima, Socijaldemokratska partija će imati svog predsjedničkog kandidata. Ambicije su već istaknuli Ivo Josipović i Ljubo Jurčić, prvi snažno i neuvijeno, drugi nešto stidljivije.

Šef najpopularniji
Međutim, po političkim kuloarima već su se počele pojavljivati glasine o njihovu sukobu i nesmiljenoj borbi za toliko željenu podršku predsjednika partije Zorana Milanovića.

Njegova će riječ, naime, biti posljednja pri odabiru kandidata, a osim autoriteta šefa stranke, Milanović vitla i moćnim oružjem u obliku anketa koje pokazuju da upravo on od svih političara uživa najveću podršku među biračima iako se ne namjerava kandidirati na predsjedničkim izborima.

Glasine o tihom sukobu između Josipovića i Jurčića poprilično su, doznajemo, uznemirile vrh SDP-a jer šef stranke ne želi nikakve potrese prije iznimno važnih lokalnih izbora.

– Obojica moraju prestati uvlačiti stranku u to. Josipović je postupio pošteno i javno istaknuo svoje ambicije dok Jurčić očekuje da ga Milanović kandidira. Predsjednički izbori su SDP-u važni, ali nisu najvažniji – rekao je naš izvor blizak vrhu stranke.

Milanović, tvrdi naš sugovornik, očekuje da obojica sami testiraju svoje šanse u javnosti, a ne da kampanju vode unutar stranke.

Zahvaljujući ranom startu i jasnim ambicijama, bez obzira na to što je mnogo poznatiji među političarima nego u javnosti, Josipović ipak ima nešto više šansi od Jurčića. Ankete koje provodi SDP pokazuju da je izjednačen s Nadanom Vidoševićem, koji čak četvrtinu svojih birača pronalazi među onima koji su na parlamentarnim izborima glasovali za SDP.

Afere nad glavom
–Te ćemo glasove sigurno uzeti natrag – uvjereni su u SDP-ovoj centrali na Iblerovu trgu, a optimizam temelje na Vidoševićevoj dugogodišnjoj prisutnosti u politici i aferama koje mu vise nad glavom.

Izuzetno će važna biti i podrška predsjednika Mesića, a u SDP-u ne vjeruju da će je on dati Vidoševiću.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije