Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upitna legalnost postupanja

Procurile poruke iz tajne grupe na WhatsAppu: Pripadnici policije razgovarali o migrantima

Migranti na željezničkom kolodvoru u Rijeci
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL, ilustracija
1/3
06.04.2023.
u 10:19

Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije ističe kako je odvraćanje isključivo moguće na graničnoj crti i to u slučaju da osobe tamo nisu iskazale namjeru traženja azila. ''Ako se odvraćanje, kako MUP to voli često iskazivati, radi iz dubine teritorija, onda to više nije odvraćanje, nego nezakonito protjerivanje'', kaže.

Dio komunikacije putem WhatsAppa između pripadnika hrvatske policije, točnije šezdeset snimki zaslona, stigao je u studenom u nizozemski neprofitni istraživački portal Lighthouse Reports. U WhatsApp grupi "OA Koridor II-Zapad" bili su kontakti 33 niže i više rangirana policijska službenika, dvije glasnogovornice Ministarstva unutarnjih poslova i zamjenika glavnog ravnatelja policije, načelnika Uprave za granicu Zorana Ničena.

''Dobio sam poruku s nepoznatog broja preko platforme Signal, poslao mi je screenshotove te grupe na WhatsAppu. Poruka je bila jasna, da je ovo privremeni broj, a nakon toga će ga izbrisati i isključiti se sa Signala'', rekao je Klaas Van Dijken, direktor Lighthouse Reportsa, navodi Dnevnik.hr.

U porukama su se dijelili osobni podaci, fotografije, lokacije, nacionalnost i informacije o postupanju prema ukupno 1337 osoba, snimke videozaslona policijske sigurnosne kamere te podaci o kretanjima novinara. Posebnu pažnju privlači poruka u kojoj se informira o oko 80 migranata koji su zatečeni kod mjesta Strizojevo, nedaleko od Velike Gorice, koji su, kako piše, pod nadzorom mobilne granične policije, antiterorističke jedinice Lučko, operativne grupe Zagreb i policijskih službenika Velika Gorica, te se traži pet ''marica'' za njihov transport i odvraćanje.

Ministarstvo unutarnjih poslova je u odgovoru na upit konzorcija reporterki i reportera NoveTV, Lighthouse Reportsa, austrijskog ORF-a, tjednika Novosti, Der Spiegelea i Telegrama, koji rade na istraživanju, poslalo da ne rade ništa ilegalno, da grupe na WhatsAppu nisu zabranjene i da, dapače, sumnjaju u istinitost i autentičnost poruka. Također, kažu kako te grupe na WhatsAppu ne postoje već tri godine. Ranije su istaknuli da slične aplikacije za razmjenu poruka nisu službeni način razmjene podataka.

"Pa nemam dalje što reći, jednostavno možemo zaključiti da se ne radi o službenoj komunikaciji, zašto je to bilo i kako je to bilo, ne bih se upuštao jer malo elemenata ima da bih donosio ikakve zaključke", poručio je i bivši ministar policije Vlaho Orepić.

"Ja mogu jedino zaključiti da se skriva redovna službena komunikacija. Nepojmljivo bi bilo da se takvi podaci, ne navodeći sad imena, zvanja i osobe koje se sad tu nalaze, ali tu se radi o rukovodećim policijskim službenicima koji, ako su na ovaj način postupali, sigurno krše puno zakona", ističe pak bivši ministar Ranko Ostojić, uz ogradu da on ne može znati jesu li poruke autentične.

Sva službena komunikacija policijskih službenika uobičajeno se odvija preko Operativnog komunikacijskog centra preko kojeg se sva postupanja snimaju i postoji jasan protokol. 

Istraživačka mreža poslala je MUP-u i upit vezano uz postupanje s četiri grupe migranata o kojima se policajci međusobno informiraju. Odgovorili su da, s obzirom na to da događaji navodno datiraju četiri godine ranije, mogu odgovoriti jedino s ukupnim podacima za razdoblje. Ostojić kaže da je nemoguće da policija nema odgovore na to što je bilo s ljudima.

''Meni je nevjerojatno da vam takvo nešto netko može odgovoriti. Ako nećete evidentirati da ste oduzeli slobodu za 80 ljudi, da ste u situaciji da su zapravo vođeni kod istražnog suca ili da ste uhvatili krijumčara i da to nije evidentirano događajima, meni je to nevjerojatno", ističe.

Sara Kekuš iz Centra za mirovne studije zaključila je kako poruke iz grupe na WhatsAppu potvrđuju ono što je već poznato nevladinim organizacijama koje se bave praćenjem postupanja s osobama koje ilegalno prijeđu granicu. ''Ja bih rekla da je ovo još jedna potvrda da se sustavne i nezakonite prakse koje postoje unutar policije zaista događaju i da svi dokazi koje imamo proteklih godina nisu bili uzaludni i da je ovo još jedan pokazatelj onoga što se zaista događa'', tvrdi.

''Ova situacija u kojoj si skoro na granici, u Rijeci ili u Ogulinu itd. i onda ljude kupe u 'maricu', odvoze nazad, vraćaju, naravno prisiljeno, vraća se u zemlju u koju se sumnja da su stigli ili se zna da su stigli otamo. To nije u skladu sa šengenskim zakonikom, sa zakonima Republike Hrvatske i naravno da krši Zakon o pravu na međunarodnu zaštitu'', kaže Ostojić.

Grafička karta lokacija koje se spominju u policijskoj komunikaciji pokazuje da se zatečeni migranti u većini slučajeva nalaze daleko od granice. Iz MUP-a odgovaraju da odvraćanje nije jednoznačno, iako je i Zoran Ničeno na javnoj televiziji u kolovozu 2019. rekao kako se odvraćanje vrši na graničnoj crti.

"Prema Zakonu o šengenskim granicama, izbjeglice se mogu odvratiti samo izravno na granici - ne u unutrašnjosti zemlje. Ovdje ih prvo treba transportirati iz okolice Zagreba u kombijima, a onda ih 'vratiti'. Upravo je to modus operandi hrvatskog odvraćanja", ističe politički analitičar Bodo Weber.

Kekuš ističe kako je odvraćanje isključivo moguće na graničnoj crti i to u slučaju da osobe tamo nisu iskazale namjeru traženja azila. ''Ako se odvraćanje, kako MUP to voli često iskazivati, radi iz dubine teritorija, onda to više nije odvraćanje, nego nezakonito protjerivanje'', kaže.

Na pitanje misli li da je s djelovanjem grupe upoznat aktualni ministar Davor Božinović, Ostojić ističe da ako je ona autentična, a više je nego dovoljno razloga za zaključiti da to treba istražiti Državno odvjetništvo, onda je nesumnjivo da za nju zna i sam vrh.

''S obzirom na uključene ljude i imena koja sam tu vidio i odjele koji su direktno pod nadzorom ministra, nemoguće je da oni kriju od ministra podatke i da ga ne izvještavaju o tome'', tvrdi.

''Ja uvijek kažem da je važno da ne unosimo strah, ali ovo treba plašiti bilo koga, ljudi moraju promisliti na način da se to može i njima dogoditi jer ne daj Bože da se koriste ovakve grupe na WhatsAppu za neke druge stvari'', upozorava bivši ministar policije.

VIDEO Učiteljica iz Slovenije otišla na eutanaziju u Švicarsku: 'Popila je gorko piće i uzela jednu čokoladicu'

Komentara 5

Avatar smartch
smartch
10:39 06.04.2023.

Puna podrška policiji oko ovoga. Samo jako.

DV
Dvogrlo
10:36 06.04.2023.

Bravo za hrvatsku policiju!

AM
amnezija
10:40 06.04.2023.

Apsolutna podrška hrvatskoj policiji!!!! Njihov posao je ČUVANJE državne granice, a ne propuštanje ILEGALNIH imigranata na prostor HR i EU! No pasaran dame i gospodo! Taj film nećete gledati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije