Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvješće ETC-a

Svaki drugi već rezervirao putovanje: Europljani žele siguran odmor sa cijenama nižim nego kod kuće

A tourist looks at an information panel on Las Canteras Beach in Las Palmas de Gran Canaria
Foto: BORJA SUAREZ/REUTERS
1/4
20.05.2024.
u 13:50

U nadolazećim mjesecima planira putovati 75 posto Europljana, što je tri posto više nego lani u ovo doba, a većini će se odmor bazirati na četiri do maksimalno šest noćenja

U predstojećim mjesecima, do listopada putovati namjerava 75 posto Europljana i tri posto više nego prije godinu dana, javlja Europska komisija za putovanja (ETC). U posljednjem izvješću 'Praćenje raspoloženja za putovanja unutar Europe', stoji i da 37 posto Europljana planira jedno putovanje, a čak 57 posto na dva i više. Južna Europa je za odmor u ljetnim mjesecima tradicionalno u vrhu interesa, posebice talijanska i španjolska odredišta, te Francuska i Grčka.

- Ohrabrujuće je vidjeti da Europljani zadržavaju svoju želju za putovanjima unatoč trenutnim geopolitičkim i ekonomskim okolnostima. Popularna odredišta  mogu računati s vrlo dobrim rezultatima ove ljetne sezone, ali postoje i velike mogućnosti za manje poznata odredišta jer mnogi putnici traže mirna, autentična iskustva - komentira Miguel Sanz, predsjednik ETC-a.

Putni entuzijazam prisutan je u svim dobnim skupinama, a među starijima od 55 godina doseže čak 81 posto ispitanika. Pri tom, praktički svaki drugi Europljanin koji namjerava putovati ovog ljeta već je rezervirao svoje mjesto pod suncem. Za većinu od 36 posto odmor će se bazirati na četiri do šest noćenja, dok će si, recimo, odmor s više od deset noćenja priuštiti njih 21 posto.

Putni proračuni za smještaj i prijevoz slični su lanjskima, a za 42 posto anketiranih Europljana po osobi iznose do tisuću eura. Svaki peti se pribojava eskalacije putnih troškova, a otprilike svaki deseti zabrinut je zbog rata u Ukrajini i sukoba na Bliskom istoku.

POVEZANI ČLANCI:

Ne čudi što je pri izboru destinacije, kako je pokazalo istraživanje provedeno prošli mjesec u Njemačkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Nizozemskoj, Italiji, Belgiji, Švicarskoj, Španjolskoj, Poljskoj i Austriji, sigurnost na prvom mjestu. Slijede ugodno vrijeme, cjenovno atraktivne ponude, prijateljska lokalna zajednica i niži troškovi života u odredištu nego su kod kuće. Većina to priželjkuje doživjeti u sunce - more destinacijama, ali mnogim su Europljanima zanimljivi i posjeti gradovima u idućim mjesecima. Osim što žele uživati u ljepotama lokalnih vizura, visoko je rangirano i isprobavanje lokalnih jela te posjet znamenitostima.

>> VIDEO Dron pronašao helikopter iranskog predsjednika

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije