Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ljubljana pa Beograd

Turneja po regiji: Putin nije imao po što doći u Hrvatsku

\'Belgraders wait for Russia\'s Prime Minister Vladimir Putin during his visit to Belgrade March 23, 2011.   REUTERS/Djordje Kojadinovic (SERBIA - Tags: POLITICS)\'
Reuters/Pixsell
23.03.2011.
u 22:37

Davor Štern smatra da je vlada Ive Sanadera kriva što glavni krak Južnog toka neće prolaziti kroz našu zemlju

Regionalna turneja ruskog predsjednika Vladimira Putina s ekonomskim, ponajprije energetskim predznakom zaobišla je Zagreb. No iz domaćih diplomatskih krugova govore da nije riječ o znakovitu potezu jer posjet regiji ne znači posjet svakoj državi te da ekonomski odnosi nisu nimalo ugroženi, što potvrđuje i najava da će potpredsjednik Vlade Ivan Domagoj Milošević u travnju u Rusiju. Analitičari pak tvrde da je izostavljanje Zagreba s itinerara, koji je uključivao Ljubljanu u utorak i susret sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem danas u Beogradu, rezultat nagomilanih problema još iz doba premijera Ive Sanadera, ponajprije odbijanja Hrvatske da se uključi u projekt plinovoda Južni tok.

Među ruskim diplomatima kruži priča da "Putin ide na put samo kad treba nešto potpisati". S time se slaže i profesor Branko Caratan, objašnjavajući da se ruska vanjska politika služi "ekonomskom i energetskom polugom".

– Po svemu sudeći, odluka da ne dođe u Zagreb posljedica je neraščišćenih odnosa Moskve i Zagreba. Hrvatska je ignorirala rusku ponudu o sudjelovanju u projektu plinovoda Južni tok te naftovoda Družbe Adria. Nakon opetovanih inzistiranja na ponudu nisu reagirali Ivo Sanader, ali ni Jadranka Kosor – napominje. Putin je, podsjetimo, tada kao premijer, sudjelovao prije četiri godine na Energetskom samitu u Zagrebu te je tadašnjem premijeru Ivi Sanaderu ponudio da Hrvatska sudjeluje u projektu Južni tok kao jedna od glavnih tranzitnih zemalja. Uz Južni tok i Družbu Adriju, kao otežavajuća okolnost pokazali su se i problemi ruskih investitora.

– Za posljednjeg susreta s premijerkom Kosor bilo je obećano da će se riješiti problemi, no ništa od toga. Njima su zatvorili vrata – objašnjava.

Energetski stručnjak Davor Štern, koji je godinama radio u Rusiji, smatra da Vladimir Putin i nije imao razloga doći u Hrvatsku s obzirom na to da nema otvorenih pitanja između Rusije i Hrvatske. Kada je, pak, riječ o Južnom toku, već se godinama zna, dodaje Štern, da njegov glavni krak neće prolaziti kroz našu zemlju nego mimo nje.

– Za to je kriva Hrvatska, odnosno Vlada koja je prethodila ovoj Jadranke Kosor jer joj je Rusija nudila suradnju u Južnom toku, ali s hrvatske strane nije bilo odgovora – rekao je Štern.

Hrvatska će u sklopu Južnog toka dobiti tek priključak na taj plinovod što će nam biti alternativni dobavni pravac tog energenta.

– Zlatno vrijeme suradnje s Rusijom tek dolazi – zaključio je Štern.

Komentara 181

KA
karambita
15:03 24.03.2011.

Cuo Putin da je Brena ozkazala koncert u Osjeku....sigurno pomislio...kad moze Brena, mogu i ja

UN
unbekant
15:51 24.03.2011.

kazu na sledecoj tekmi \"Zvezde i Partizana\" dolazi Thompson u Beograd na \"Marakanu\"......posto ne moze u Pulu

TA
tajkun
23:53 23.03.2011.

Idler 3 pssssssst

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije