Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
građani izašli na birališta

PITANJE DANA Što kažete na rezultate izbora, jeste li očekivali takav rasplet?

Dubrovnik: Građani od jutra na biralištima
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/60
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.04.2024.
u 12:24

HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora s osvojenih osam izbornih jedinica i glasovima dijaspore

Hrvatski birači birali su jučer saborske zastupnike koji će ih predstavljati u iduće četiri godine. Biračka mjesta, kojih je u srijedu u Hrvatskoj bilo otvoreno više od 6500, zatvorena su u 19 sati kada je završila i dvodnevna izborna šutnja za koje je bila zabranjena svaka promidžba. Odaziv na izbore bio je velik, do 16.30 sati glasovalo je 50,60 posto birača, odnosno njih 1,6 milijuna, što je 450 tisuća birača više u odnosu na izbore u srpnju 2020. godine. Saborske zastupnike, njih 151, moglo je birati 3 milijuna i 773 tisuće birača, 127 tisuća manje nego prije četiri godine. S prebivalištem u Hrvatskoj bilo ih je 3 milijuna i 511 tisuća, bez prebivališta u njoj, aktivno registriranih 222.300 birača. Osim u Hrvatskoj, zastupnici su birani i u 41 državi diljem svijeta, tamo su ih birali hrvatski birači bez prebivališta u Hrvatskoj, a imali su pravo izabrati tri od 151 zastupnika. 

Osam zastupnika, u posebnoj 12. izbornoj jedinici, birali su zastupnici nacionalnih manjina, tri srpske, po jednog mađarske i talijanske, zajedničkog češke i slovačke, zajedničkog pet manjina (albanska, bošnjačka, crnogorska, slovenska, makedonska) te zajedničkog 12 manjina (austrijska, bugarska, njemačka, poljska, romska, rumunjska, rusinska, ruska, turska, ukrajinska, vlaška i židovska).

Prema neslužbenim rezultatima DIP-a, nakon 99 posto obrađenih biračkih mjesta, HDZ je relativni pobjednik parlamentarnih izbora s osvojenih osam izbornih jedinica i glasovima dijaspore, dok je koalicija Rijeke pravde, predvođena SDP-om, osvojila dvije izborne jedinice. HDZ je osvojio najviše glasova u 1., 2., 4., 5., 6., 7., 9., 10.  izbornoj jedinici, dok su Rijeke pravde pobijedile u 3. i 8. izbornoj jedinici. Neslužbeni rezultati pokazuju da HDZ osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata. Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika. Što mislite o tim rezultatima, možete odgovoriti u anketi i pisati u komentarima. 

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Le-Freak
Le-Freak
12:56 18.04.2024.

"Rijeka pravde" - "Treća Republika" sjeća li se netko koliko djetinjasto, umišljeno, neozbiljno, smiješno i antidemokratski to zvuči.

RE
RevizorNovinarstva
13:04 18.04.2024.

Očekivana pobjeda desnice i nastavak kmečanja ljevice

Avatar CUBE
CUBE
12:29 18.04.2024.

Najveći je gubitnik Ava mada pozdano znam da "AVA" najbolje pere! No čim se Pernar pizza udružio s Avom pizzom znao sam da od dve pizze nasta k....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije