Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SAM JE SEBI UPROPASTIO POZICIJU'

Ustavni stručnjak: Milanovićeva karijera je okončana. Ni da sad da ostavku to ne može pobrisati neustavno ponašanje

Zagreb: Predsjednik RH Zoran Milanović nakon glasanja dao je izjavu za medije
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
19.04.2024.
u 15:26

Prvo je upozorenje Ustavnog suda bilo, nadovezuje se naš sugovornik, žuti karton, "samo što ga Milanović nije ozbiljno shvaćao"

- Očekivano – započinje ustavni stručnjak doc.dr.sc. Mato Palić, komentirajući odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar. Štoviše, uvjeren je kako je Milanovićeva karijera okončana. Još je prije dva tjedna, kaže, u jednoj kolumni upozorio kako će mjesto potencijalnog mandatara biti upitno.

- Da predsjednik Zoran Milanović sad podnese ostavku, to ne može obrisati ono što se događalo od upozorenja Ustavnog suda naovamo, a to je skoro svakodnevno kršenje tog upozorenja. Ne možemo se praviti kao da je sve u redu i da se ništa nije dogodilo. Ono što se danas dogodilo jest posljedica Milanovićevog neustavnog ponašanja. Na temelju toga će se osporiti i njegova buduća kandidatura za predsjednika RH. Jer, ako ne može biti mandatar i premijer, onda ne može ni predsjednik države. On je sebi upropastio poziciju – ističe Palić.

- Ukratko, Milanović je sam sebe diskvalificirao, a Ustavni je sud samo konstatirao što se dogodilo – nadovezuje se.  Postavlja se, pak, i pitanje može li Ustavni sud kazniti pojedinca?

- Predsjednik države nije pojedinac, već institucija koja se sastoji od jedne osobe, on je državno tijelo i mora biti neutralan politički. Dakle, ne smije reći "Ja ću biti premijer", ili "Glasajte za sve, samo ne za HDZ". On je čak i nabrajao tko će sve biti u njegovoj Vladi. Sve su to situacije kojima je prešao granicu. SDP se ponašao suzdržano oko toga svega, a on je tjerao po svome. Danas smo naučili da batina ima dva kraja. Milanovićeva je karijera završena – stava je Palić.

Prvo je upozorenje Ustavnog suda bilo, nadovezuje se naš sugovornik, žuti karton, "samo što ga Milanović nije ozbiljno shvaćao".

- Milanović je sad uskrsnuo Peđu Grbina u nekim kombinacijama, koji je ni kriv ni dužan možebitni kandidat za premijera. Ponavljam, SDP se pazio, kad gledamo unatrag, da ne kaže kako je on njihov kandidat, a on se ponašao kao da upozorenja nema – zaključuje Palić.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO Šeparović o poništavanju izbora: 'Ustavni sud će po potrebi donijeti posebnu odluku o tome'

Komentara 57

DM
D'Mich
18:05 19.04.2024.

Jasno je da je okončao karijeru. Ovo što sada radi on se samo još više ukopava. Samo pazite ovo još nije ništa, on će napraviti štetu ako može do balčaka. A to znači i angažman vojske ili građanski rat ako on to bude mogao. Očekujem da jednoga lijepog dana kad ovo prođe da će mu se suditi za veleizdaju. Jer ne možeš ignorirati ustavni sud, volju birača, koristiti funkciju predsjednika na taj način i sve ostalo. A ako bude mogao pobjeći pobjeći će a svi znamo gdje.

SE
senior12
16:55 19.04.2024.

Milanović je i jednu ceremonijalnu dužnost, kao što je institucija predsjednika RH, uspio degradirati do te mjere da ni Ustav ne zna što bi s njim. Kao šef SDPa zadnja tri izbora - izgubio. Kao premijer - ni SDPovci ga više ne žele. Sad i kao predsjednik. Taj za pošten CV nema uvjeta pored cijele svoje karijere...

MA
maramih9
17:48 19.04.2024.

Ovo se mora zaustaviti, dotični će Hrvatsku zbog svojih bolesnih ambicija uvesti u spiralu nereda i zla...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije