Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Opće oduševljenje

Za planet, ali i za čovjeka: ‘Kroz ‘Inin Zeleni pojas’ pokazali smo da biljke mogu biti terapeuti’

Foto: Privatna arhiva
1/3
18.04.2024.
u 16:20

Prijava na Inin natječaj prilika je da svojim projektima doprinesete zaštiti okoliša i boljoj budućnosti planeta na kojem živimo.

Zaštita okoliša i traženje odgovora na klimatske promjene teme su koje zaokupljaju svjetske politike, a pozitivno djelovanje na svakoj društvenoj razini, kako kolektiva tako i pojedinca, čini veliku razliku. Hodanje stazama održivog razvoja jedini je način na koji možemo sačuvati zdravlje našeg planeta i osigurati budućnost generacijama koje dolaze. Svjedocima smo ekstremnih vremenskih uvjeta i znakova globalnog zagrijavanja planeta, što dokazuju i rekordne temperature izmjerene tijekom 2023. godine, ali i suše, poplave i požari koji su bili razlog stvaranja zelenih strategija mnogih država. 

Stoga, zelene inicijative važan su alat osvještavanja društva o potrebi djelovanja, ali i pokretač promjene. I upravo s ciljem širenja svijesti o važnosti održivog razvoja, INA je 2014. pokrenula program Zeleni pojas u sklopu kojeg je na suradnju pozvala nevladine udruge i edukativne ustanove kako bi zajedničkim snagama pridonijeli očuvanju okoliša u lokalnim zajednicama. Ovim, hvale vrijednim programom INA već 11. godinu zaredom sufinancira ekološke projekte poput pošumljavanja, uređenja zelenih površina, čišćenja podmorja, priobalja, jezera i rijeka, edukacije o ekologiji te druge slične aktivnosti iz područja zaštite okoliša i prirode.

Biljke čine dobro planet, ali i čovjeku

Jedan od uspješnih projekata Ininog Zelenog pojasa, koji je bio u provedbi tijekom 2023. godine, projekt je naziva “Zelena snaga”, Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije, a proveden je u suradnji sa Zavodom za protetičku rehabilitaciju i Agronomskim fakultetom. Cilj projekta bio je osigurati nabavu biljaka trajnica i omogućiti pacijentima brigu o biljkama, uvodeći tako terapiju biljem u rehabilitacijski proces sa svrhom poboljšanja njihova zdravstvenog stanja i osjećaja zadovoljstva vlastitim životom te stjecanja novih vještina.

“Kada smo vidjeli objavu o natječaju na jednoj benzinskoj pumpi, sinula nam je ideja kako bi bilo lijepo i korisno biljkama urediti prostor Zavoda za protetičku opskrbu te naučiti korisnike kako da se o njima brinu. Smatrali smo da će njega bilja pozitivno utjecati na njihovo mentalno zdravlje te olakšati proces rehabilitacije nakon amputacije. U akciju sadnje uključili smo i pacijente iz Zavoda koji su pokazali interes za sudjelovanjem. Glavna aktivnost projekta održala se 12. listopada a u njoj je posađeno više od 200 sadnica sobnog i začinskog bilja te je nakon nje realizirana edukacija za osoblje i pacijente Zavoda kojom se osigurao prijenos znanja o brizi na bilje”, ispričala je Morena Mitak, iz Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba.

Brojna istraživanja pokazala su kako biljke imaju pozitivan terapijski učinak, a kroz provedbu projekta “Zelena snaga” to se očitovalo i na korisnicima koji su bili uključeni u program Udruge.

Foto: Privatna arhiva

”Već sama akcija polučila je izvrsnim rezultatima, pacijenti i osoblje bili su jako sretni i zahvalni što smo prostor Zavoda oplemenili i ozelenili biljčicama. Svjesni smo da nećemo postići pozitivan učinak kod svakog pojedinca, ali ako su biljčice unaprijedile proces oporavka kod nekolicine pacijenata, mi smo zadovoljni”, izjavila je Morena Mitak.

Tim je veće oduševljenje korisnika jer im je omogućeno praćenje rasta i razvoja biljaka, što jača motivaciju i ohrabruje te pojačava osjećaj zajedništva u terapijskoj grupi. “Evo, u sljedeća dva tjedna pregledat ćemo biljčice i neke zamijeniti, ako bude potrebno, pa ćemo tada i provesti anketu među pacijentima da vidimo kakav je učinak hortikulturna terapija imala na njih”, objašnjava Morena i dodaje kako je iznimno sretna jer su dobili priliku provesti svoj projekt i pozitivno utjecati i na korisnike, ali i lokalnu zajednicu.

“INA nam je pružila iznimku priliku. Nismo se nadali da ćemo biti izabrani, a kamoli da ćemo dobiti takve pozitivne povratne komentare korisnika. Nama kao Udruzi omogućena je bolja vidljivost, a sve u svrhu vidljivosti osoba s amputacijama koji su često skriveni članovi društva. Ovim projektom uspjeli smo istaknuti da su oni i dalje ljudi sa svim potrebama i mogućnostima, kao i osobe bez invaliditeta. Poslali smo poruku da je potrebno omogućiti kvalitetniji standard opskrbe protetičkim pomagalima radi integracije u društvo. Korisnici su bili zaista sretni i veseli nakon akcije sadnje, a dugoročne rezultate tek ćemo ispitati”, rekla je Morena Mitak, članica Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba.

“Inin Zeleni pojas” ide dalje

Do sada je kroz „Inin Zeleni pojas“ sufinancirano čak 149 projekata, a i ove godine INA daje priliku za realizaciju „zelenih“ projekata organizacijama civilnog društva, javnim i obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj. Natječaj za nove projekte bit će otvoren do 21. travnja pa INA poziva sve zainteresirane da se prijave i predstave svoje ideje koje će doprinijeti zaštiti okoliša i očuvanju klime. Ovaj natječaj nije samo prilika za financiranje već i prilika da se javnost osvijesti o važnosti brige za okoliš i klimu. „Inin Zeleni pojas“ nije samo program – to je poziv na djelovanje, poziv svim dionicima da se pridruže u naporima za stvaranje održivije budućnosti. Pridružite se „Ininom Zelenom pojasu“ i budite dio inicijative koja mijenja svijet na bolje.

Sadržaj nastao u suradnji s Inom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije