Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj s plinskim viškovima

'Sukobi Filipovića i Barbarića ugrozili su dobre Vladine krizne energetske mjere'

Zagreb: Dolazak ministara i premijera na sjednicu Vlade
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
12.07.2023.
u 22:24

Ministar Filipović potvrdio je da će se odazvati sjednici saborskog Odbora za gospodarstvo, na koju su pozvani i predstavnici HEP-a, Plinacra, HERA-e i HROTE-a

Bit će onako kako premijer odluči. Da će koalicijski partneri HDZ-a vjerojatno u potpunosti prepustiti Andreju Plenkoviću da zaključi tko zbog afere s HEP-ovim plinskim viškovima treba napustiti svoju poziciju, dao je danas naslutiti predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac, koji je uoči koalicijskog sastanka rekao da čitavu problematiku "u povjerenju predaje predsjedniku Vlade". Danas se unutar HDZ-a čitav dan s pažnjom te velikom dozom opreza raspravljalo o situaciji u kojoj se našao ministar gospodarstva Davor Filipović, njegov najbliži savjetnik Jurica Lovrinčević, a i šef HEP-a Frane Barbarić. Tko je više, a tko manje odgovoran za nastalu aferu, ovisi o tome koga se pita, ali ono u čemu su članovi stranke gotovo unisoni jest činjenica da su međusobni sukobi Filipovića i Barbarića ugrozili dobre mjere koje je Vlada postavila na početku energetske krize uzrokovane ruskom agresijom na Ukrajinu. HDZ-u danas slijedi i sjednica Predsjedništva pa je razumljivo što danas nitko javno nije bio spreman komentirati razvoj situacije. S druge strane, bivši HDZ-ov ministar i energetski stručnjak Davor Štern u Večernjakovu je studiju kazao gotovo identičnu verziju onoga što se priča i u kuloarima; da je Vlada na početku dobro odradila posao s energentima, u smislu zaštite potrošača, ali se ta dosljednost izgubila u dinamici između Ministarstva gospodarstva, HEP-a i Ine.

– Pustili su da stvari idu svojim tokom. Dosljednost u poslovanju dolazi samo iz odgovornosti. Ako pojedinac nema odgovornost, onda on neće bdjeti nad time stalno. Ne može doći do toga da netko upozorava da ima viška plina i da nitko na to ne reagira. Ina, HEP i Ministarstvo; na toj liniji bi se mogli utvrditi nedostaci koordinacije tih tijela i potegnuti pitanje odgovornosti zašto je to tako. Uvijek se postavlja pitanje: kome to pogoduje? Kada sam svojevremeno bio ministar, uvijek sam inzistirao na planovima koji bi trajali tri ili pet godina. Čak su me i kolege zezali kad sam se vratio iz Rusije da sam postao pobornik "planirovke", ali ako vi nemate plan i strategiju koja se može pratiti, onda ste neuhvatljivi. Bojim se da je na toj liniji našeg ponašanja ta odgovornost pojedinca – kazao je Štern, a dotaknuo se i pokušaja različitih političkih opcija da u obračune uvuku PPD, odnosno Pavla Vujnovca.

VEZANI ČLANCI:

– Njega se pokušavalo uvući i oko Petrokemije, Gradske plinare Zagreb... Činjenica je da u tako maloj zemlji jedan tako veliki gospodarstvenik privlači pažnju. To je svojevremeno bio i Todorić, svim većim akterima se to događa jer smo mi skloni kritiziranju; ne volimo bogate ni uspješne. Ne branim, ali je uspio u relativno kratko vrijeme stvoriti uspješni poslovni konglomerat i možda postoje ljudi koji su mu na tome zavidni. Ja nisam, volio bih da ih ima više, ali moraju računati da će se za njima uvijek vući nekakav trag politike – kazao je Štern.

Podsjetimo još, za danas je sazvana i tematska sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo na temu "Izvješće o problematici kupnje i prodaje plina prema uredbi o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije", pozvani su predstavnici Ministarstva gospodarstva, HEP-a, Plinacra, HERA-e i HROTE-a, a da će se odazvati, potvrdio je ministar Filipović. Upravo bi njega, spominjalo se danas u stranci, Plenković možda ipak mogao sačuvati. Jedna je verzija da u tom slučaju odlaze savjetnik mu Lovrinčević i šef HEP-a Barbarić, dok je druga ista kao i jučerašnja – odlaze sva trojica. 

Komentara 12

1Z
1zac1
00:39 13.07.2023.

jadna li nam majka dok pupovac odlucuje o svemu !!

NE
NervozniPoštar
23:27 12.07.2023.

Kako je to hrvatskim građanima omogućena ušteda? To što su građanima računi kao niži pretvorilo se u gubitak HEP-a. A da bi gubitke HEP-a nadoknadila država će ga dokapitalizirati iz proračuna što bi značilo opet novcima poreznih obveznika. Te socijalističke fore plaćanja svi za sve umjesto da svatko plaća koliko je potrošio preživjele su zahvaljujući HDZ-u i njihovoj kupovini glasova. Jedino što su se neki u tome svemu još dobro i okoristili a sve zahvaljujući mjerama vlade.

MA
MarkoFind
01:30 13.07.2023.

Ne lažite napaćeni narod smradovi!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije