Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALITIČARI VEČERNJEG

Je li manjinska Vlada opcija i tko joj je bliži? 'SDP-u njima predstoji još nevjerojatniji scenarij do većine'

Zagreb: Oporba vladajućima uoči izbora poručila - 'Dosta je!'
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/34
18.04.2024.
u 10:39

"Pravi poticaj za pregovore SDP-u će dati stvarni šef stranke Milanović, a ne virtualni šef stranke Peđa Grbin. No njima predstoji još nevjerojatniji scenarij da dođu do većine jer će morati prikupiti doista nepomirljive moguće partnere slijeva i zdesna", istaknuo je Tonči Tadić

Neslužbeni rezultati DIP-a, nakon obrađenih gotovo svih biračkih mjesta, pokazuju da HDZ osvaja 61 mandat, a Rijeke pravde okupljene oko SDP-a dobivaju 42 mandata. Domovinski pokret je treći s osvojenih 14 mandata, Most dobiva 11, a Možemo! 10 mandata. Po dva mandata osvajaju IDS i Nezavisna platforma Sjever te jedan koalicija Fokus-Republika. 

Nakon što su objavljeni prvi rezultati izbora, sve se više krenula spominjati manjinska vlada kao opcija. Naime, Sandra Benčić i jutros je istaknula kako je Možemo spreman na to pristati. "Koliko god mi možemo biti zadovoljni našim rezultatom, ne smijemo izgubiti iz vida da je cilj broj jedan micanje HDZ-a s vlasti. Taj cilj još uvijek je dostižan. Zato pozivamo sve političke aktere, od ljevice do desnice, koji su se zaklinjali da nikad neće s HDZ-om, da budu dosljedni i da kažu "NE" HDZ-u. Još uvijek se u danima pred nama može dogovoriti da SDP i njihovi koalicijski partneri sastave manjinsku vladu koju ćemo svi mi ostali podržavati iz parlamenta. Nama su građani na prvom mjestu. Ne moramo ući u vladu, ali nam je ključno da to naprave i drugi i da podrže onu opozicijsku stranku koja je osvojila najveći broj mandata, a koja se svjetonazorski nalazi između nas i desnih stranaka – vladu u koju nećemo ulaziti, a koja će provesti nužne promjene kao što su micanje Turudića, poništenje lex AP-a i oslobađanje institucija od korupcije. Spremni smo podržati takvu manjinsku vladu i očekujemo to od ostalih, jer je ključno da se HDZ makne s vlasti i da se Hrvatska konačno oslobodi od korupcije", poručila je Benčić. Mogućnost da dođe do manjinske vlade komentirali su analitičari Tonči TadićAnkica Mamić.

"HDZ je bliži traženoj većini od 76 mandata, oni su u zamahu pobjede i prvi kontakti su posve sigurno pokrenuti već sinoć. Neće biti jednostavno jer će svatko postavljati uvjete s kime ne želi ići. Moguća je i manjinska desna vlada. Kako bilo, HDZ ne stoji bitno lošije nego nakon izbora 2020. S druge strane, što god Sandra Benčić zazivala, SDP je u trenutačnom stanju sposoban zazivati samo "litru vina i vodu". Pravi poticaj za pregovore SDP-u će dati stvarni šef stranke Milanović, a ne virtualni šef stranke Peđa Grbin. No njima predstoji još nevjerojatniji scenarij do većine jer će oni morati prikupiti doista nepomirljive moguće partnere slijeva i zdesna. Ne vidim zašto bi takva lijevo-desna manjinska vlada bila stabilnija od HDZ-ove većine. Vjerujem da će Milanović učiniti sve da dođe do tog scenarija. No, ako se takva sklepana SDP-ova koalicija raspadne u hodu, idemo na nove izbore na kojima će biti zbrisani sa scene oni koji su to pokušavali, pa i sam Milanović", smatra Tonči Tadić. 

"Mislim da HDZ, kao relativan pobjednik ovih izbora s ozbiljnom razlikom u odnosu na drugoplasirane Rijeke pravde, apsolutno ima mogućnosti složiti Vladu sa stabilnom potporom u Saboru. Činjenica je da Sandra Benčić i Peđa Grbin zazivaju manjinsku SDP-ovu Vladu, ali ne vidim zašto bi, na primjer, Domovinski pokret iz Sabora podržavao tu manjinsku Vladu koja ih ne bi prihvatila kao partnera, a ne bi bio s HDZ-om u Vladi. Stoga, manjinska lijeva vlada koju bi podržavao i Domovinski pokret ne čini mi se kao realna opcija. Ipak, Domovinski će pokret sa svojih 14 mandata igrati važnu ulogu u formiranju parlamentarne većine i buduće Vlade", istaknula je Ankica Mamić. 

Komentara 20

MA
majeltomoguce
10:50 18.04.2024.

Realno, bez obzira za koga jeste, dal je pošteno da stranka koja je pobjedila u 9 od 11 izbornih jedina ne bude na vlasti??? I neshvatljiva mi je izjava Grbina da 2/3 Hrvatskje nisu za HDZ i da je to znak za promjene!?!?! Ok 2/3 nisu za HDZ, a 3/4 nisu za tebe - to nitko ne spominje???

PR
pravedno
12:13 18.04.2024.

Grbin i Milanović su kukavice zašto nedaju ostavke. Grbin i dalje laže, rekao je da će biti presjednik vlade, a ako nebude da će dati ostavku u SDP-u, Milanović i dalje nešta mulja sa svojim muljatorskim planom.

L7
l7
10:55 18.04.2024.

Dobro je da ima puno stranaka i da SDP odumire, to se trebalo odavno dogoditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije