Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Milanović ne može biti mandatar, SDP nakon odluke Ustavnog suda najavio izvanredno obraćanje

Samobor: Predstavljanje kandidata liste koalicije Rijeke pravde za VI. izbornu jedinicu
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/36
Autori: Vecernji.hr, Hina
19.04.2024.
u 15:30

Andrej Plenković i Zoran Milanović tvrde da su pregovori u tijeku. Grmoja je rekao kako neće podržati Milanovića na čelu vlade, a potom pozvao i DP na formiranje Vlade s Rijeke pravde

* Nikola Grmoja objavio je da neće podržati vladu Zorana Milanovića, a kasnije pozvao DP da se pokuša napraviti široku koalicija 
* Ustavni sud održava izvanrednu sjednicu zbog angažmana Milanovića na izborima, čekaju se izjave

* Milanović je jučer poslijepodne objavio da je proces pregovaranja u tijeku te pozvao stranke da se drže onog što su obećale 
* Andrej Plenković kazao je kako se čuo s mnogo stranaka te pozvao druge da snize ton

Tijek događaja pratite iz minute u minutu.

15:53 - Žustre reakcije su uslijedile odmah nakon objave Ustavnog suda od svih političkih opcija, o čemu više možete pročitati OVDJE.


15:52 - Ovu odluku komentirao je i čelnik SDP-a Peđa Grbin, o čemu više možete pročitati OVDJE.


15.28 - Ministar Ivan Malenica podržao je odluku Ustavnog suda.

Ustavni sud je ocijenio da nije bilo potrebno reagirati tijekom kampanje već sada. Nisu htjeli reagirati prije da ne bi utjecali na volju birača. Slažem se s odlukom Ustavnog suda. Predsjednik Ustavnog suda je jasno obrazložio odluku. Zoran Milanović i njegovi jataci poraženi su na ovim izborima. Jasno se to vidi po broju mandata koalicije. Nije Miroslav Šeparović jedini donio ovu odluku, donijelo ju je devet sudaca. Suci su prisegnuli prisegnuli na poštivanje Ustava i zakona. Ne vidim nikakvu vezu sa simpatijom prema nekoj političkoj stranci - komentirao je.


14:14 Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću. Grbin će se obratiti u 15:30.


14:10 - Ustavni sud objavio je kako Zoran Milanović nakon ovih izbora nema pravo biti mandatar niti premijer. Više OVDJE


14:06 - Oglasio se Domovinski pokret, navodeći kako ''od svojih načela ne odustaju''.

''Godinama i mjesecima prije izbora Domovinski pokret pozivao je na zajednički nastup svih suverenističkih opcija na izborima za Hrvatski sabor. Činio je to i prije izbora 2020. godine, ali i prije lokalnih izbora u Zagrebu 2021. Ukazivali smo na jednostavnu matematiku i činjenicu da samostalnim nastupima svih opcija na izborima gubimo desetak mandata i slabimo vlastite pozicije.  Na sve pozive na zajedništvo i zajednički nastup na izborima Most se oglušio. I ne samo da se oglušio, nego je takve pozive ismijavao i izrugivao. Izbori su pokazali da smo ponovno bili u pravu. Iako su Domovinski pokret i Most kumulativno dobili 50,000 glasova više nego na izborima 2020. - ostvaren je samo jedan mandat više ako se zbroje mandati obje opcije. Mandati su prosuti zbog Mostova, i ne samo Mostova, odbijanja ideje zajedništva.

Sadašnje Mostovo pozivanje na okupljanje i formiranje antiHDZ Vlade, pri čemu spominju nekakve nekompromitirane dijelove Domovinskog pokreta, nije samo neozbiljno i bahato, nego predstavlja i novi prilog povijesti hrvatske političke hipokrizije. Odbijali su ideju zajedništva suverenističkih snaga, a sada bi slagali nekakvu Vladu uz pomoć Sandre Benčić i platforme Možemo! Gdje je Most bio do sada? Očito je uz osiguravanje vlastitih fotelja u Saboru, što im je ključno i najvažnije, pripremao i teren za Vladu ideološkog moratorija.  Domovinski pokret govori isto ono što je govorio i prije izbora, što se ne može reći za političke prevrtljivce kakvih je prepuna politička scena. Inzistiramo na načelima, a ne na jeftinoj političkoj trgovini.  

Naš je cilj provedba naših programskih točaka od kojih se kao prve ističu demografija, zaštita hrvatskih granica i obnova hrvatskog sela.  Domovinski pokret čvrsto kao stijena stoji na svojim načelima. Od njih ne odustajemo'', objasnili su.


13:42 - DP-ovci Koprivničko-križevačke županije Tomislav Golubić i Mišel Jakšić poručili su u petak da će naredni dani pokazati koliko je oporbenom bloku iskreno stalo srušiti HDZ s vlasti, jer dojam je, kažu da se već pojavljuju žetončići. Golubić, predsjednik SDP-ove Koprivničko-križevačke organizacije napomenuo je da je cijelom oporbenom bloku bio prvi cilj srušiti HDZ s vlasti, ali post izborni pregovori će pokazati koliko je takav stav nekih stranaka i pojedinaca bio iskren.

"Živimo u zemlji u kojoj su žetončići normalna pojava“, kazao je prvi čovjek županijskog SDP-a i dometnuo kako se ne može oteti dojmu da se neki od oporbenjaka pretvaraju u iste. Jakšić je rekao na konferenciji za novinare da će biti zanimljivo gledati kako će se u postizbornim previranjima ponašati Domovinski pokret koji je jedini u prošlom sazivu Sabora tražio, a oporba podržala, opoziv premijera.

POVEZANI ČLANCI:

Vezano uz Domovinski pokret podsjetio je i na snimke koje su procurile u javnost na kojima se Plenković ne baš biranim riječima okomio na tu stranku. Istaknuo je Koprivnicu kao jedini grad u kojem je stranka dobila više od 50 posto glasova, posebno naglasivši da je osobno priskrbio otprilike 12.000 preferencijalnih glasova.

S obzirom na to da je Koprivničko-križevačka županija podijeljena na 2. i 4. izbornu jedinicu u želji da HDZ dominira u njima brojem glasova, ta im se loša računica obila o glavu, kazao je Jakšić. „U 2. izbornoj jedinici obranjen je rezultat od prije četiri godine, a u 4. smo dobili zastupnika više, dok je HDZ izgubio jedan mandat“, istaknuo je, pritom dodavši da je SDP rastao, osim u Koprivničko-križevačkoj, u Osječko-baranjskoj te Virovitičko-podravskoj županiji.


13:40 - U Hrvatskom saboru u petak su se sastali članovi Kluba zastupnika nacionalnih manjina te otkrili što će im biti u fokusu prilikom razgovora o formiranju nove hrvatske vlade. „Na sastanku je izraženo jedinstvo osam članova budućeg Kluba kada je u pitanju provođenje politike i interesa nacionalnih manjina uz naglašeno zalaganje, prilikom razgovora o formiranju nove Vlade, za stabilnost i boljitak svih građana Republike Hrvatske“, priopćeno je nakon sastanka iz Kluba.

 Sastanku su nazočili zastupnici aktualnog 10. saziva Hrvatskog sabora, njih sedmero i novo izabrani zastupnik bošnjačke, albanske, slovenske, makedonske i crnogorske nacionalne manjine Armin Hodžić. U Klubu nacionalnih manjina u 10. sazivu bili su Milorad Pupovac, Boris Milošević i Dragana Jeckov (zastupnici srpske manjine), Robert Jankovics (mađarska manjina), Furio Radin (talijanska), Vladimir Bilek (češka i slovačka), Veljko Kajtazi (zastupnik 12 manjina), te Ermina Lekal Prljaskaj (zastupnica pet manjina) umjesto koje je na izborima u srijedu  izabran Hodžić. Zastupnici manjina bili su dio saborske većine, a suradnju s Vladom hvalile su obje strane


13:18 - Gradonačelnik Splita i čelnik Centra Ivica Puljak ponudio je pet ideja koje bi mogle biti moguće za iduću vladu. Kako je objavio na Facebooku, najbolje rješenje bila bi - široka anti-HDZ-ovska vlada koja bi provela najhitnije reforme pa onda raspisati nove izbore. 

''Mislim da je najbolje rješenje široka anti-HDZ vlada koja će provesti najhitnije reforme i onda raspisati nove izbore. Sada je vrijeme da se svi okupimo oko takve ideje. Trebali bi predstavnici svih opcija sjesti i dogovoriti tko je svima prihvatljiv za ulogu premijera. Znamo da će sve to biti teško izvesti, ali je ideja vrijedna ulaganja velikih napora.

Evo primjera prvih pet stvari koje bi trebali provesti:

1. Smjena Turudića

2. Ukidanje Lex AP

3. Izborni zakon po prijedlogu struke

4. Nova neovisna osoba na čelu HRT-a, Porezne uprave, Državne inspekcije i Carinske uprave

5. Revizija poslovanja i pošteni javni natječaji za izbor novih uprava najvećih državnih tvrtki: INA (hrvatski dio), HEP, HŠ, HAC/HC, JANAF...'', napisao je.


12:55 - U vladu su jutros došli bivši ministar graditeljstva Branko Bačić, ministar branitelja Tomo Medved, potpredsjednica vlade Anja Šimpraga, ali i Krunoslav Katičić, doznaje N1. Uz njih su stigli i Veljko Kajtazi i Dragana Jeckov iz nacionalnih manjina.


12:40 - Mislav Kolakušić poručio je za N1 kako se čuo s vrhom Domovinskog pokreta pa poručio kako neće podržati ni HDZ ni SDP, navodeći kako bi bilo najpoštenije da se ide na nove izbore. Više OVDJE.


12:35 - Dario Hrebak, čelnik HSLS-a, komentirao je za N1 ideju manjinske vlade, navodeći kako ''neće izdržati duže od jogurta''. 

- Za Hrvatsku bi najbolje bilo kad bi se većina sastojala od liberala, manjina i demokršćana kao stožerne stranke, ali moramo poštovati volju birača. Volja birača je jasna, žele da se drugačije vrsta vodi. Mi kao vladajuća većina smo pobjednici izbora. Po svim izjavam nama jedina mogućnost za formiranje većine je s Domovinskim pokretom, nas koji smo u koaliciji s HDZ-om i manjinama. DP postavlja uvjete što je razumljivo, ali sad ćemo vidjeto kako će se to formirati. Oporba je izgubila. Većina će sigurno neće uspostaviti brzinska sklepana, nego će se morati dugo na nju čekati - komentirao je. 


12:22 - Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP) gostovao je u emisiji N1 pa komentirao kako su rezultati bili očekivani, ali da je sastavljanje manjinske vlade. 

- HDZ ima mogućnost samo s Domovinskim pokretom. Na kraju će presuditi manjine hoće li biti većinska HDZ-ova vlada ili manjinska SDP-ova - kazao je pa komentirao i Andreja Plenkovića: ''On ne voli ići previše desno. Teoretski, kad bi u vlast ušli ovi koji su dobili po nekoliko mandata, mogao bi se približiti tome da mu nedostaju dva mandata, a onda uvijek može iskočiti netko iz stranke''. Dodao je kako je Milanović podigao interes za izlazak na izbore, no poručio kako nije isključena ni opcija da on ipak ne bude premijer. 

- Manjinska vlada se čini teško za složiti, ali ako pristanu Mostovci, Možemo isto... Na stolu je i da nije Zoran Milanović kandidat za premijera, možda Grmoja, možda Grbin... Sabor se konstituira izborom predsjednika sabora. Ako se dogodi naš predsjednik sabora, onda je izgledno da postoji većina za izbor mandatara. No, još će se dogovarati, ima vremena - poručio je.


12:07 - Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta, komentirao je na poziv Nikole Grmoje o formiranju vlade s Rijeke pravde i DP-om.

- Pa gdje ste dosad bili? Nakon toliko mjeseci i naših silnih poziva, sada nas zovu u neku vladu do koje bi se došlo i preko Benčićke. Ne znam uopće koje su to matematike. Sada zove onaj koji je bacio 10 mandata u vjetar, koji su nas vrijeđali i ponižavali i nude skoro nemoguće kombin - komentirao je za 24sata pa opovrgnuo tvrdnje su članovi stranke počeli već tražiti resore. 

- Sve vam je to potpuno netočno. Pripremit ćemo naša pregovaračka načela od kojih nećemo ustupiti. Utvrditi minimalne i maksimalne pozicije, te pregovarački tim.S istim dokumentom ćemo ići i jednim i drugima.


11:54 - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević komentiroa je kako bi se mogli rasplesti postizborni pregovori.

- Idealno je da dođe do formiranja vlade od centra na lijevo. Podržali bismo SDP-ovog mandatara. Ako dođemo do pat pozicije i ako se to ne dogodi, ne možemo ući u suradnju s desnim strankama, a ni oni s nama - komentirao je.

19.4.2024., Zagreb - U Gradskom poglavarstvu Tomislav Tomasevic, gradonacelnik Grada Zagreba, Ivan Novakovic, predsjednik Uprave Zagrebackog holdinga i Regina Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, potpislit su Sporazum o suradnji i donaciji s UNICEF-om i Zagrebackim holdingom. Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

- Ovo je prilika za Most i Domovinski pokret da pokažu da im je interes boljitak RH. Spremni smo ne biti u vladi, tražimo to i od njih, da se podrži manjinska vlada SDP-a - dodao je.


11:38 Ivan Lovrinović, potpredsjednik stranke Pravo i Pravda koji je bio drugi na listi u šestoj izbornoj jedinici u kojoj su s koalicijom Domovinskog pokreta izborili jedno mjesto i u Sabor tako poslali DP-ovog Igora Peternela, bijesan je zbog rezultata parlamentarnih izbora. Unatoč velikoj izlaznosti, Lovrinović je ogorčen što se rezultat izbora nije promijenio u odnosu na prošle, a promjenu s Milanovićem vidi tek uz ''ogromne napore i svijest o zajedničkom projektu''. Više OVDJE.


11:19 - Ustavni sud upravo održava izvanrednu sjednicu oko izbora i angažmana Zorana Milanovića, doznaje Večernji list.


10:43 - Nikola Grmoja oglasio se na X-u, nakon što je jučer potvrdio kako Most neće podržati Zorana Milanovića na čelu vlade. 

- Uvjet Domovinskog pokreta je da nema Možemo i SDSS-a u Vladi. Pozivam ih na razgovore kako bismo formirali anti-HDZ Vladu bez Možemo i SDSS-a i kako bismo Plenkovića kojeg su toliko napadali poslali u oporbu. Imamo dovoljno ruku - poručio je, dok su iz Možemo! za 24sata poručili kako ''se njihov stav oko nepodržavanja desne vlade nije promijenio''.


9:53 Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta potvrdio je kako ozbiljni razgovori još nisu krenuli, kao niti hoće li buduća vlada biti sastavljena od njihove stranke.

- Imali smo jučer interni sastanak, trebamo se prvo međusobno dogovoriti oko pregovaračkog okvira. Nisu počeli ozbiljni razgovori, to su sve spinovi, ne razgovara se o ministarstvima ni podjeli dužnosti. Ne bih o tome govorio niti mogu reći da će sto posto doći do vlade s nama u koaliciji, moguće je. Mi ćemo svakako biti na visini zadatka - rekao je u emisiji 'Poligraf' Hrvatskog radija.

- Borili smo se u dosta nezahvalnim okolnostima da prezmemo odgovornost i promijenimo smjer Hrvatske. U vrijeme postizbora puno toga se razotkriva, neki na ljevici se ponašaju kao da nam mogu docirati i dijeliti upute što trebamo čini. Znamo sami što tražimo - kazao je.

- Za Plenkovića bih rekao da će trebati ozbiljno razmisliti koliko mu je važan Milorad Pupovac. Nismo tajili da je neprihvatljivo kako se srpske Novosti financiraju. Porezni obveznici financiraju takav list i mislim da je dosta mučenja hrvatskog naroda. Ako žele i dalje trovati politički prostor, neka idu na tržište i bore se s ostalima. Od nekih stvari sigurno neće odustati - poručio je Bartulica. 


9:05 - Mario Radić, "mastermind" i ključni čovjek Domovinskog pokreta tijekom gostovanja u studiju Večernji TV-a rekao je da se ne boji raskola u stranci te nije skrivao mogućnost pregovora s obje opcije. "DP uvijek govori isto, tako ćemo se i ponašati. Predsjedništvo donosi odluke, prvo se slaže ideološki okvir, a ne fotelje. Gledajte, mi smo i prije razgovarali s raznim ljudima, i sada pričamo. S Plenkovićem nisam pričao, ako me to pitate", kazao je Radić. Više o tome čitajte OVDJE.


7:00 - Nikola Grmoja sinoć je rekao kako neće podržati Milanovićevu vladu, a kasnije je pozvao DP da pokuša sastaviti široku koaliciju protiv HDZ-a.


6:30 Potpredsjednik SDP-a Siniša Hajdaš Dončić potvrdio je za Novu TV da traju telefonski pregovori s ostalim strankama koje su osvojile mandate u Saboru.

>> VIDEO Radovan Dobronić o kršenju izborne šutnje

Komentara 96

SP
Spezzi
09:39 19.04.2024.

Koliko je Grmoji kratka pamet i velik ego govori činjenica da sada zaziva DP na suradnju, a prije izbora su digli nos i odbijali svaku pomisao na to. Da su išli skupa danas bi imali 35 mandata i odlučivali bi o svemu.

Avatar pad sa Patrie 2
pad sa Patrie 2
09:23 19.04.2024.

Sa jedne strane svi se pozivaju na ujedinjenje ljevice, a sa druge strane isti ti pozivaju na razjedinjenje Hrvatske. Ej pazi, Možemo poziva DP da ruši HDZ??? Isti spin koji su radili za postavljanje titovog gardiste za Predsjednika. Sada očekuju opet da se pravi Hrvati glođu između sebe kako bi oni zavladali. E pa ovaj put neće ići gospodo jug...nost...gičari! Nema 3. republike

SL
Slaven
09:29 19.04.2024.

Grmoji ne vjerujem ništa, taj se okreće kako vjetar puše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije