Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
formiranje vlade

Pravni stručnjak: 'Sustav je neodgovoran prema glasačima, političari nikome ne podnose račune'

Izbori 2024. ilustracija
Foto: PIXSELL
1/3
27.04.2024.
u 15:49

Prema Rimcu, nije vjerojatno da lijevi blok, tj. oni koji su se zalagali za skidanje HDZ-a s vlasti, uspostavi većinu u Saboru zbog velikog broja glasova koje je osvojio Domovinski pokret, bez kojih je nemoguće sastaviti koaliciju koja bi srušila HDZ

U pregovorima za formiranje vlasti svatko će razgovarati sa svakim, a mnogi će političari učiniti upravo suprotno od onoga što su govorili za vrijeme predizborne kampanje, ocijenio je Ivan Rimac s Pravnog fakulteta u Zagrebu. On smatra kako je Hrvatska izabrala loš put u demokraciji još 90-ih kada je sustav odgovornosti izabranih prema glasačima nedovoljno definiran.

"Riječ se prodaje za glasove, no nema opcije vraćanja kvarljive robe. Mi u izbornom sustavu imamo nejasno izborno određenje tko glasa u kojoj izbornoj jedinici i kakav se program može ponuditi" kazao je Rimac u emisiji Hrvatskog radija 'Intervju tjedna', naglašavajući kako na kraju mandata nema "podnošenja računa".

"Da imamo jasniju strukturu jedinica, da znamo koga su izabrale, onda bi nakon četiri godine rekli: ti više nećeš zastupati naše interese" dodao je Rimac. "Muljanje" s izbornim jedinicama povezuje s time što su političari oslobođeni odgovornosti jer nemaju referentni okvir građana kojima bi polagali račune. "Imamo sustav koji je neodgovoran prema glasačima" zaključio je.

Prema Rimcu, nije vjerojatno da lijevi blok, tj. oni koji su se zalagali za skidanje HDZ-a s vlasti, uspostavi većinu u Saboru zbog velikog broja glasova koje je osvojio Domovinski pokret, bez kojih je nemoguće sastaviti koaliciju koja bi srušila HDZ. Istaknuo je da se Rijeke pravde mogu jedino nadati da će se izbori ponoviti, s idejom da bi im rezultat tada bio još bolji.

VIDEO Milanović: 'Hrvatska je dno EU. Bugarska je jedina gora i svaki dan se molimo da to i ostane'

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
22:51 27.04.2024.

U redu, a što ćemo s osam zajamčenih manjinskih mjesta u Saboru za koje nitko ne glasuje? Samo 6,5% Srba je glasovalo za Pupovca, a samo 6% Talijana za Radina, pa oni i dalje sjede u Saboru kao predstavnici manjina, iako ih ne predstavljaju. Kako se može jamčiti pravo koje se ne konzumira? To je kao da se otvori manjinska škola u koju ne ide niti jedan učenik, ali se ne smije zatvoriti jer bi to kao bilo kršenje manjinskih prava.

HR
Hrvojević
07:33 29.04.2024.

Upravo zato je sustav i dobar, jedino mi je žao što su izbori bili u srijedu i što nije bilo lošeg vremena da bude manja izlaznost, jer bi onda lakše sastavili Vladu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije